Brnabić: Borili smo se za dolazak kineske kompanije

Izvor: RTS, 29.Mar.2019, 22:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Brnabić: Borili smo se za dolazak kineske kompanije

U Palati "Srbija" 500 privrednika i partnera iz Kine i evropskih zemalja razmatralo je rezultate i planove kompanije "Šandong Linglong" na svetskom tržištu. Domaćin svečanog prijema za predstavnike kineske kompanije bila je premijerka Ana Brnabić.
Svečanost je prilika za zvaničnu najavu dolaska novog kineskog investitira, dan uoči polaganja kamena temeljca za fabriku guma u Zrenjaninu. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<

Za kompaniju "Šandong Linglong" čuli smo prošle godine, posle sastanka predsednika Aleksandra Vučića sa predsednikom Kine Si Đinpingom u Pekingu. Predsednik Vučić je posle toga otišao u Tjenđin na "letnji Davos", gde je razgovarao sa predstavnicima te kompanije, koja je jedan od najvećih proizvođača auto-guma u Aziji.
Tada je najavljeno da će ove godine početi da se gradi fabrika i u Zrenjaninu i da će 2021. početi da isporučuje gume.
Premijerka Ana Brnabić kaže za RTS da je dolazak kompanije "Šandong Linglong" u Zrenjanin još jedan rezultat dobre saradnje, uzajamnog poštovanja, i, kao je istakla, prijateljstva predsednika Aleksandra Vučića i predsednika NR Kine Si Đinpinga.
"Nakon njihovog razgovora i potpisivanja okvirnog Ugovora o saradnji, Vlada Republike Srbije proglasila je ovaj projekat projektom od nacionalnog značaja. Nastavili smo razgovore, borili smo se za ovu investiciju, kao i za svaku drugu i dobili smo rezultat", rekla je premijerka.
Prema njenim rečima rezultat je ogroman – 800 miliona evra investicija i 1.200 novih radnih mesta do 2025. godine.
"Sutra je dan za slavlje. Sutra se postavlja kamen temeljac za prvu fabriku. To će ujedno biti i najveća fabrika pod krovom do sada u Srbiji, fabrika od 500.000 metara kvadratnih", istakla je premijerka.
Kaže da je to pokazatelj odličnih odnosa saradnje, poštovanja i poverenja između Srbije i Kine.
"To je još jedan pokazatelj dobrih uslova povoljnog poslovnog okruženja u Srbiji i naše ozbiljnosti da dalje gradimo i da se borimo za svako radno mesto", istakla je Brnabićeva.
Prva proizvodna baza u Evropi se nalazi u Srbiji 
Predsednik kompanije "Šandong Linglong" Vang Feng navodi da se ta kompanija nalazi među 20 najboljih gumarskih preduzeća na svetu i da je treća u Kini.
"Radili smo istraživanja u mnogim zemljama, a odlučili smo da otvorimo drugu proizvodnu bazu u inostranstvu, a prvu u Evropi u Srbiji. Ustanovili smo da Srbija i Kina imaju uspostavljene strateške partnerske odnose. Naše dve zemlje sarađuju izvanredno dobro u ekonomskim, trgovinskim i drugim oblastima. Prijateljstvo između naših naroda je odlično", rekao je Vang.
Prema njegovim rečima, Vlada Republike Srbije toj kompaniji pruža punu podršku.
"Stvorili su nam odlične investicione uslove. Naša kompanija planira da u projekat u Srbiji uloži 990 miliona dolara, da zaposli više od 1.200 radnika. Planiramo da zaradimo oko 600 miliona dolara i da izvozimo na američko i druga tržišta", istakao je Vang Feng.
Fabrika u Zrenjaninu će, kako je najavio, biti najsvremenije opremljena.
"Iskoristićemo za izgradnju fabrike u Srbiji najsavremeniju opremu i materijale, uvešćemo najsavremeniju tehnologiju. Nadamo se da će kompletna fabrika biti izuzetno ekološki čista, da ćemo vam dostaviti jedan kvalitetan proizvod i da će ovo biti pametna fabrika", zaključio je Vang. 

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.