Britanski festival Film and Chips širom Srbije

Izvor: SEEcult.org, 17.Jan.2015, 13:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Britanski festival Film and Chips širom Srbije

Festival novog britanskog filma “Film and Chips” svečano je otvoren 16. januara u Domu omladine Beograda, a tokom vikenda održava se istovremeno u još devet gradova širom Srbije, predstavljajući premijerno pet ostvarenja mladih autora koja ukazuju na bogatstvo evropske kinematografije van holivudskih stereotipa.

Uporedo sa Beogradom, festival se prvi put održava i u Kragujevcu, Pančevu, Čačku, Vrnjačkoj Banji, Subotici, Kikindi, >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEcult.org << Zrenjaninu, Vršcu i Valjevu, pod pokroviteljstvom britanske ambasade.

Svečanom otvaranju festivala “Film and Chips”, u organizaciji Britanskog saveta u Srbiji i DOB-a, prisustvovali su i predstavnici diplomatskog kora, kulturnog, javnog života i poslovnog sektora.

Britanski ambasador u Srbiji Denis Kif, koji je zvanično otvorio Festival, podsetio je da su proteklih dana objavljene nominacije za nagrade Bafta i Oskar i dodeljen Zlatni globus i ponosno istakao da je britanska kinematografija potvrdila svoju “važnu globalnu ulogu”.

“Deo ove uzbudljive atmofere i strasti prema filmu, ovog vikenda želimo da prenesemo u bioskope u Srbiji. Nadamo se da će festival ‘Film and Chips’ obnoviti snažnu vezu koja već dugo postoji između lokalne publike i britanske kinematografije, ali i da će svojim inovativnim pristupom osvojiti i nove gledaoce”, rekao je Kif.

    Pride

Cilj festivala ”Film and Chips” je da nova imena britanske kinematografije predstavi što većem broju ljubitelja sedme umetnosti, što je i osnovni razlog za simultane projekcije u deset gradova. Takođe, želja je da se doprinese poboljšanju distibucije umetničkih filmova u Srbiji i pre digitalizacije većeg broja bioskopskih sala.

“Ovim festivalom želeli smo da pokažemo da, kada je reč o kulturnim dešavanjima, manji gradovi u Srbiji zaslužuju podjednako dobar tretman kao Beograd”, rekao je direktor Britanskog saveta za Zapadni Balkan Toni O’Brajan, koji se takođe obratio publici, uz v.d. direktora DOB-a Marka Stojanovića i producentkinju filma “X + YLoru Hejstings-Smit, kojim je počeo program.

Osim filma “X+YMorgana Matjusa, koji je prikazan na Londonskom filmskom festivalu protekle jeseni, publika će videti još četiri filma – dokumentarac “Bezbroj mogućnosti” (James Hall, Edward Lovelace), komediju “Ponos” Metjua Varkusa, koja je 2014. proglašena za najbolji britanski nezavisni film i svojevrsni je ostrvski pandan “Parade” srpskog reditelja Srđana Dragojevića. Program obuhvata i drame “Ti (mi) jaMaksa Sobola - ljubavnu priču serijskog ubice i žene samoubice, i “LiltingHonga Khaoua o odnosu majke iznenada preminulog mladića i njegovog ljubavnika.

      Ti (mi) ja

V.d. direktor DOB-a istakao je da je festival “Film and Chips” odlična prilika da se “filmska publika u Srbiji, posebno ona omladinska upozna sa novijim britanskim filmovima, da se mladi filmski stvaraoci upoznaju sa fimovima svojih vršnjaka i da spoznaju bogatstvo evropske kinematografije van holivudskih stereotipa koji se nude u malobrojnim bioskopima u tržnim centrima u Srbiji”.

Festival “Film and Chips”, osim projekcija, obuhvata i obrazovani program za profesionalce (Mini filmska akademija), koji realizuje Srpska filmska asocijacija, a počeo je tribinom na kojoj su britanski i srpski filmski profesionalci pokušali da odgovore na pitanja o pravcima razvoja filmske industrije, izazovima i novim modelima prikazivanja. Među učesnicima su bili i v.d. direktor Filmskog centra Srbije Snežana Marić, direktor produkcijske kuće "Viktorija Film" Marko Jocić, Marko Čkonjević iz Cineplexx Srbija…

U okviru “Mini filmske akademije”, britanski scenograf Majkl Karlin (između ostalog, nominovan za Oskara za najbolju scenografiju za film “The Dutchess”) održaće 18. januara masterklas namenjen svima koji se interesuju za filmsku scenografiju. Producentkinja Lora Hejstings-Smit održaće istog dana masterklas o filmskoj produkciji, a posebno će biti reči o produkciji filma "Glad" Stiva Mekvina. Radionicu za menadžere lokacija vodi Nik Daubni, koji je radio na filmovima poput "Inception", "Pacific", "Mission: Impossible III", "Coriolanus"…

Osim u Velikoj sali DOB-a, Festival se održava i u Studentskom kulturnom centru Kragujevca, Kulturnom centru Pančevo, Domu kulture Čačak, Kulurnom centru Vrnjačke Banje, Otvorenom univerzitetu u Subotici, kulturnim centrima u Kikindi, Zrenjaninu i Vršcu, te u Centru za kulturu Valjevo.

Program se nalazi u Kalendaru Portala za kulturu jugoistočne Evrope SEEcult.org.

(SEEcult.org)
Pogledaj vesti o: Kragujevac,   Subotica,   Vrnjačka Banja

Nastavak na SEEcult.org...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEcult.org. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEcult.org. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.