Božić – praznik molitve, ljubavi i okupljanja

Izvor: RTS, 25.Dec.2019, 17:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Božić – praznik molitve, ljubavi i okupljanja

Hrišćanski vernici u Vojvodini koji poštuju novi, gregorijanski kalendar slave najradosniji hrišćanski praznik uz bogatu trpezu i druženje u porodičnoj atmosferi.
U vojvođanskim porodicama koje slave Božić po novom, gregorijanskom kalendaru vlada praznična atmosfera. Okupljeni uz bogatu trpezu, tri generacije porodice Šetet u Zrenjaninu slave najradosniji hrišćanski praznik srećni što nastavljaju >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << tradiciju svojih predaka:

„Kod nas je sve usmereno na porodicu preko cele godine. Decu učimo tradiciji čitave godine i za nas nije nikakav problem da se i na ovaj dan, koji nam mnogo znači, okupimo i veselimo“, kaže Janoš Šetet iz Zrenjanina.
Slovaci u Pančevu slaveći Badnje veče budni dočekuju Božić u punoj kući gostiju. Na taj način slave zajedništvo, mir i ljubav.
"Znači uvek neka nada u budućnost, da će biti bolje, trudimo se da tako bude, da opraštamo ljudima, da idemo samo napred sa pozitivnom energijom", kaže Miroslav Holok iz Vojlovice kod Pančeva.
Za Božić praznična trpeza kod slavljenika se razlikuje i tako kod Slovaka, koji su se pričestili pre šest nedelja, ona se ne može zamisliti bez sarme i tradicionalnih kolača opekanaca, a Mađari su do juče spremali riblje specijalitete, a danas je na stolu i karađorđeva šnicla.
„Umorila sam se od spremanja, ali nije mi žao, jer je porodica zajedno i ja to jako volim“, ističe Eržebet Šetet iz Mužlje kod Zrenjanina.
„Na Božić na trpezu se iznosi obavezno sarma, dimljeno domaće meso, obarene domaće kobasice, rolovana piletina i salate, a posle toga dolaze kolači“, kaže Danijela Holok iz Vojlovice kod Pančeva.
Božićnim praznicima se posebno raduju deca, koja za svoje recitacije i pesmice još u crkvi dobijaju paketiće sa poklonima.
„Dobio sam lego kocke, puno slatkiša i slaniša“, kaže Martin Holok.
A Andrej Holok dodaje: „Ja sam dobio lego auto i automobil na daljinski.“
Vernici u katoličkim crkvama za Božić se klanjaju jaslama u kojima se simbolično postavljaju figure koje dočaravaju siromašne uslove staje u kojoj je rođen Isus Hristos.
„Da dopustimo da mir bude u našim srcima, ako budemo imali mir i ljubav u našim srcima, onda će se i Isus ponovo roditi u našem srcu. Sa tim rečima želim svim vernicima koji sad slave Božić blagosovljeni i srećan praznik", navodi Alen Palatinuš, župni upravitelj rimokatoličke župe Sveti Gerhard u Vršcu.
Osim katolika, Božić u Banatu slave i pripadnici rumunske nacionalne zajednice iako su pravoslavne veroispovesti, jer oni poštuju takozvani revidirani julijanski kalendar iz 1923. godine našeg naučnika Milutina Milankovića.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.