Bolje zaštititi i opremiti policiju

Izvor: B92, 31.Okt.2011, 16:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bolje zaštititi i opremiti policiju

Beograd -- Vesti o poginulim policajcima na dužnosti postale svakodnevica. Policija traži da ih zakon bolje zaštiti. Stručnjaci tvrde da policiju treba bolje pripremiti.

Siniša Hrnjez je treća žrtva u uniformi za samo tri meseca. Ono što je trebalo da bude rutinsko hapšenje koštalo je života i njegovog kolegu Aleksandra Rkmana u Zrenjaninu.

Slobodan Cvijetić pokušao je da spreči pljačku banke na Karaburmi >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << pre samo 10 dana - ubijen je hicem u glavu. U poteri za pljačkašima banke pre godinu dana ranjen je policajac Dejan Zastavniković.

Opasnosti su izloženi i saobraćajci. Tako je Branka Simića pregazio 2009. pijani vozač kod Obrenovca.

Policajci su i česta meta huligana. Povređenih je bilo u gotovo svim neredima na ulicama Beograda, pa čak i na fudbalskim stadionima.

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić kaže da svaka intervencija sad nosi rizik i najavljuje žestok odgovor na svaki napad na policiju.

"Da se pooštri kaznena politika, da napad na službeno lice bude tumačeno kao jedno od najtežih krivičnih dela i svakako ono što je u interesu države, a to je da se što više opremi policija", smatra Dačić.

Bolju opremu traže i sindikalci. Oni upozoravaju da stradaju čak i interventni policajci, jer nemaju ništa više, osim uniforme. Ipak, tvrde da ključ leži u pravosuđu.

"Policijski službenici koji su optuženi za prekoračenje ovlašćenja u žalbenom postupku bivaju drakonski kažnjeni, povećane u odnosu na prvostepene, uz reči sudije da je to opomena za sve policajce da budu oprezni pri primeni ovlašćenja, a s druge strane smo svedoci da lica koja napadaju policajce u žalbenom postupku dobijaju blaže kazne", objašnjava Velimir Barbulov, predsednik Nezavisnog sindikata policije.

Kriminolog Dobrivoje Radovanović kaže da je uzrok velikog broja napada na policajce pre svega u povećanom nasilnom, narkomanskom, ali i porodičnom kriminalu.

"Da pojačamo psihološku obuku policajaca koji intervenišu u porodičnom nasilju, zatim da uvedemo obavezu da policajci nose zaštitne prsluke u svim slučajevima, a i da uvedemo obavezu da policajci na izvršavanje zadataka idu sa pripremljenim oružjem", kaže Radovanović.

Rezultate na duži rok donose samo izmene zakona, ali i generalna promena imidža policije, koji i dalje nije na najvišem nivou.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Glineni golubovi

Izvor: Blic, 01.Nov.2011, 03:05

Policajca Sinišu Hrnjeza bombom je ubio nasilnik, mesecima osoran i nemilosrdan i prema vlastitoj porodici. Bomba je ranila Sinišinog kolegu Sašu Marinkovića. Poginuo je i otac bombaša, a ni za napadača se ne zna da li će preživeti...Policajac Slobodan Cvijetić se sa kolegom suprotstavio pljačkašima...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.