Biskup Nemet: Papa želi da dođe u Srbiju

Izvor: Politika, 12.Jun.2011, 14:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Biskup Nemet: Papa želi da dođe u Srbiju

NOVI SAD – Zrenjaninski biskup Rimokatoličke crkve Ladislav Nemet izjavio je da je papa Benedikt XVI spreman da dođe u Srbiju, ali je ocenio da je to problem koji bi trebalo rešiti u Srbiji.

„Problem je više kod nas u Srbiji, nego na strani Vatikana ili Svetog Oca koji je više puta govorio da bi rado posetio Srbiju”, rekao je Nemet za novosadski Dnevnik.

On je ocenio da je teško zamislivo da papa prvo >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << dođe u Srbiju, pa tek onda da poseti Rusiju i ruskog patrijarha Kirila, a podsetio je da se poglavar Rimokatoličke crkve već susreo s patrijarhom iz Konstantinopolja koji je, prema svetom redu, prvi među patrijarsima na istoku.

„Njegova svetost, patrijarh Kiril, svakako želi da sretne papu i verujem da bi voleo prvo on da se vidi s njim, pa da tek onda da papa dođe kod nas”, kazao je Nemet.

Dodao je da treba puno da se radi na planu ekumenizma u crkvama i podsetio da je vatikanski ministar za ekumenizam bio na ustoličenju srpskog patrijarha Irineja u Peći.

„Probili smo jednu barijeru koja je ranije bila kao betonski zid, a sada je, rekao bih, kao švajcarski sir”, rekao je Nemet.

Ocenio je da su odnosi između Srpske pravoslavne crkve (SPC) i Rimokatoličke crkve „odavno opterećeni” i da ih izjave Benedikta XVI o pokojnom zagrebackcom kardinalu Alojziju Stepincu nisu dodatno opteretile.

„Najveće opterećenje je to što SPC ne pravi razliku između države Hrvatske i Katoličke crkve kao takve. Za mene, kao katoličkog biskupa, dosta je nejasno zašto se SPC po svaku cenu drži doktrine Drugog svetskog rata”, rekao je Nemet.

Ocenio je da je od tog rata prošlo 70 godina i dodao da je 1990-ihgodina prošlog veka haški optuženik Ratko Mladić bio „itekako krvoločan”.

„Interesantno je da se na istoriju gleda toliko filtrirano i selektivno. Znamo i sami da je kardinal Stepinac u više navrata, o čemu postoje i istorijski dokumenti, intervenisao kod Ante Pavelića u vezi sa Jasenovcem i svih tih zločina koji su tamo počinjeni”, naveo je Nemet.

Beta

objavljeno: 12/06/2011

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.