Bili smo ludi optimisti

Izvor: Politika, 21.Nov.2011, 23:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bili smo ludi optimisti

Del Arno bend je već 25 godina posvećen regeu, što je jedan od razloga da im, 10. decembra, u Zrenjaninu, bude dodeljena nagrada „Novi optimizam”

Dok uve­li­ko pri­pre­ma no­vi al­bum za 2012, Del Ar­no bend obe­le­ža­va 25 go­di­na ra­da, što je je­dan od raz­lo­ga da im 10. de­cem­bra u Zre­nja­ni­nu bu­de do­de­lje­na na­gra­da „No­vi op­ti­mi­zam”.Čla­no­vi­ma ovog be­o­grad­skog sa­sta­va na­gra­da ko­ju do­de­lju­je >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << isto­i­me­ni po­kret iz Zre­nja­ni­na, bi­će uru­če­na u Na­rod­nom po­zo­ri­štu „To­ša Jo­va­no­vić” na Me­đu­na­rod­ni dan ljud­skih pra­va.

Je­dan od osni­va­ča i vo­đa Del Ar­no ben­da Jo­van Ma­tić re­kao je u in­ter­vjuu za Tan­ju­gu da je na­gra­da za „do­bar pri­mer no­vog op­ti­mi­zma” „naj­a­de­kvat­ni­je pri­zna­nje ko­je su mo­gli da do­bi­ju”.

–Ako je ne­ko lud op­ti­mi­sta, on­da smo to za­i­sta bi­li mi to­kom 25 go­di­na, ba­ve­ći se ova­kvom mu­zi­kom – is­ta­kao je Ma­tić i do­dao da su po­ča­stvo­va­ni na­gra­dom, jer je pre njih isto pri­zna­nje do­bi­la glu­mi­ca Mir­ja­na Ka­ra­no­vić ko­ju iz­u­zet­no po­štu­ju.

Ka­da se da­nas osvr­ne na pret­hod­ne dve i po de­ce­ni­je, Ma­tić ih do­ži­vlja­va kao „ve­li­ku avan­tu­ru, do­bru ša­lu i do­bar po­sao”.

–Tre­ba­lo je bi­ti lud i upu­sti­ti se u tu avan­tu­ru, a mi smo valj­da po­se­do­va­li to zrn­ce lu­di­la da to po­ku­ša­mo da za­pa­ti­mo i kod na­ših sa­rad­ni­ka i ne­ka­ko je to do­pri­ne­lo da se re­ge usto­li­či na ovim pro­sto­ri­ma kao rav­no­prav­ni pop-rok pod­ža­nr – oce­nio je Ma­tić.

Spo­ji­li su svo­ja in­te­re­so­va­nja, do­bar „gruv” i ri­tam, vi­še­gla­sno pe­va­nje i us­pe­li za ne­ko­li­ko go­di­na uz ve­li­ki na­por da iz­gra­de auten­ti­čan „del ar­no” zvuk, a sa po­no­som is­ti­ču da su od po­čet­ka ima­li sa­vr­še­nu ko­mu­ni­ka­ci­ju sa pu­bli­kom.

– Pr­vi kon­cert Del Ar­no ben­da u Be­o­gra­du je bio na Aka­de­mi­ji. Za taj kon­cert pro­da­to je oko 500 ula­zni­ca, bez re­kla­me, de­mo snim­ka, a lju­di ko­ji su vo­di­li Aka­de­mi­ju re­kli su nam da ni­je uput­no da svi­ra­mo du­že od 45 mi­nu­ta, jer to pu­bli­ka ne­će is­tr­pe­ti. Kon­cert je tra­jao sat i po i bi­la su dva bi­sa – se­ća se Ma­tić i do­da­je da je naj­va­žni­je bi­lo da je pu­bli­ka, ko­ja ni­šta ni­je zna­la o re­geu, pri­hva­ta­la nji­ho­ve pe­sme.

Vo­đa ben­da sa po­no­som is­ti­če da Sr­bi­ja da­nas ima naj­ra­spro­stra­nje­ni­ju re­ge sce­nu u re­gi­o­nu i slo­vi za naj­ja­ču re­ge si­lu na Bal­ka­nu, a ne­ki iz­vo­đa­či su ostva­ri­li i me­đu­na­rod­ne uspe­he – „FC Apa­tri­de Uni­ted” ob­ja­vlju­je za fran­cu­sku iz­da­vač­ku ku­ću, a „Irie FM” su bi­li u fi­na­lu na Ro­to­to­vom tak­mi­če­nju za mla­de re­ge ben­do­ve u Bar­se­lo­ni.

– Od Hor­go­ša do Pre­še­va ima­mo re­ge gru­pe, sce­na je ve­o­ma raz­vi­je­na i s ob­zi­rom gde i u ka­kvim okvi­ri­ma eg­zi­sti­ra, po­pri­lič­no je raz­gra­na­ta. Sr­bi­ja je je­di­na ze­mlja u Evro­pi ko­ja ima spo­me­nik Bo­bu Mar­li­ju – pod­se­ća Ma­tić, ko­ji je ka­ri­je­ru po­čeo ka­da su de­mo ben­do­vi u SKC-u oku­plja­li po 1.500 lju­di, i dok su se još uvek iz­da­va­le plo­če i kom­pakt di­sko­vi, a da­nas ne zna da li će no­ve pe­sme ob­ja­vi­ti u for­mi al­bu­ma ili će „svo­je po­ru­ke u svet” po­sla­ti pu­tem In­ter­ne­ta.

-----------------------------------------------

Matić: Hvala svima koji nas nisu ometali

Na svečanosti uručenju nagrade, bend će izvesti pola sata „unplugged” programa, što publika do sada nije imala priliku da čuje, biće priređena rege fešta u zrenjaninskom klubu „Zeleno zvono”, čime će ujedno završiti proslavu 25 godina benda i regea u Srbiji.

– To nije mali broj godina, neke države na ovim prostorima nisu trajale toliko – primetio je vođa benda Jovan Matić i dodao da se tog jubileja „nisu setili ni Beograd ni država”, ali ipak su im zahvalni, jer ih „nisu ometali tokom svih ovih godina”.

objavljeno:
Pogledaj vesti o: Zrenjanin

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.