Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 12.Avg.2022, 20:03

"Banatski dani teku" u atrijumu Narodnog muzeja

Pod nazivom "Banatski dani teku" u atrijumu Narodnog muzeja u Zrenjaninu tokom vikenda održava se manifestacija tokom koje se predstavlja nematerijalno kulturno nasleđe Banata i naroda koji naseljavaju Banat.

Ovo je prvi put da se u okviru zrenjaninskih "Dana piva" organizuje manifestacija ovakvog karaktera.

Učesnici manifestacije "Banatski dani teku" kroz tri dana predstavljaju nematerijalno kulturno nasleđe preko izvođačkih umetnosti, tradicionalnih veština >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << i zanata, običaja, i gastronomije.

Udruženje građana "Banatske gajde" iz Zrenjanina prikazala je tradicionalnu muziku i instrumente banatskih Srba starosedeoca.

Deca iz Memorijalnog centra "Dr Janko Buljik" iz Kovačice prikazali su običaj, koji podrazumeva igru svadbe među decom, a kroz ovu igru prikazuju se tradicionalni elementi slovačke svadbe.

Kroz manifestaciju "Banatski dani teku" ove godine predstavljaju se narodi koji većinski naseljavaju Banat, a cilj je da se manifestacija proširi i dobije na značaju.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.