“Banatski Paviljon” otvoren u Pančevu

Izvor: KovinEkspres.rs, 15.Sep.2014, 14:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

“Banatski Paviljon” otvoren u Pančevu

Od četvrtka 11. septembra, u pančevačkoj dvorani Apolo otvorena je regionalna izložba savremene umetnosti pod nazivom “Banatski Paviljon”, koja se fokusira na savremenu umetničku scenu Pančeva, Zrenjanina, Temišvara i Vršca. Ceremonija svečanog otvaranja uz prisustvo kustosa, umetnika i učesnika izložbe biće upriličena u utorak 16. septembra od 19h. Javna prezentacija kataloga uz razgovor o stanju savremene umetnosti na regionalnoj sceni biće upriličena pred zatvaranje izložbe, >> Pročitaj celu vest na sajtu KovinEkspres.rs << 30. septembra.

Izbor umetnika i radova je sačinjen od radova pristiglih na javni konkurs za učešće, a cilj izložbe je da identifikuje potencijalne sličnosti i razlike u tematici, poetskim i tehničkim pristupima umetnika iz navedenih gradova, i da odgovori na pitanja o mogućem zajedničkom kontekstu nastanka i razvoja njihovih radova i poetika kao preduslovu za nastanak jedne povezane i koherentne regionalne umetničke scene. Kustos izložbe je Nebojša Milenković, viši kustos muzeja savremene umetnosti Vojvodine u Novom Sadu, a u izložbu su uvršteni radovi sledećih umetnika:

Nora Mesaroš, Rastko Stefanović /Zrenjanin/,

Sanja Stojilković, Nevena Knežević /Vršac/,

Jelena Lalić, Tanja Juričan, Vuk Vučković, Miroslav Prvulj, Mira Kovačević, Snježana Torbica /Pančevo/

Sorin Oncu, Lavinia Logofatu, Andrei Parausanu, Bogdan Nueleanu, Marius Jurca, Livia Mateias /Temišvar/

Izložba “Banatski Paviljon” realizovana je kao pilot-akcija u okviru projekta “Poles of Cultures – Kulturna politika kao alatka za zajedništvo i regionalni razvoj” koji se finansira iz IPA programa prekogranične saradnje Rumunija-Srbija i sufinansira iz budžeta zemalja učesnica programa. Partneri na projektu su : Interkulturalni institut iz Temišvara kao vodeći partner, NGO “Građanski parlament-slobodni grad” iz Vršca, grad Zrenjanin, grad Temišvar i Grad Pančevo.

Izložba se može pogledati svakog radnog dana do 1. oktobra u periodu od 10 d0 20h, i vikendom od 15 do 21h.

Nastavak na KovinEkspres.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta KovinEkspres.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta KovinEkspres.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.