Banaćani vode bitku s vodom

Izvor: RTS, 31.Mar.2011, 03:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Banaćani vode bitku s vodom

Procenjuje se da će oko hiljadu kuća u Srednjem Banatu biti oštećeno zbog velike vlage, a samo u Lukićevu 170 hektara njiva ostaće bez useva.

U srednjem Banatu i dalje traje borba protiv površinskih voda koje ugrožavaju i njive i naselja. Situacija u Lukićevu kod Zrenjanina je ozbiljna jer podzemne i površinske vode nemaju kuda da otiču.

Trotoar ispred kuće Radomira Todorovića prelila je voda, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << vlaga ugrožava kuću, a pomoćnim objektima ne može da se priđe. Nivo vode ponekad se penje i do polovine temelja kuće.

"Ne možemo da izađemo normalno na ulicu", kaže Radomir Todorović. "Voda nam je tokom cele zime bila u dvorištu, zbog toga je napukla garaža, a u pomoćne objekte ne možemo da uđemo."

Ugrožena je polovina sela. Lokalni stadion u Lukićevu je pod vodom, bašte su poplavljene, a vodom je okružena i zgrada Zemljoradničke zadruge "Veljko Lukić Kurjak ".

U Lukićevu kritično

Meštani Lukićeva imaju još jedan veliki problem: poplavljeno im je oko 170 hektara njiva. Jedino rešenje za odvođenje vode iz sela je kopanje novih kanala, i to kilometar kroz naselje i još tri kilometra kroz atar.

"Podzemne vode nas muče nekoliko godina", ističe Dragan Stanišić, sekretar Mesne zajednice Lukićevo. "Najpre smo 2006. kopali odvodne kanale kroz selo i atar, tada smo malo sanirali stanje. Sada je situacija kritična. Mnogi nisu koristili svoje bašte prošle godine, a kako stvari stoje ni ovog proleća neće biti zasejane. Preko lokalne samouprave apelovali smo da se ne naplaćuje porez za one površine koje zbog poplava nisu obrađene."

Ustajala voda vremenom može napraviti i druge probleme, viša temperatura pospešuje i razvoj patogenih mikroorganizama, a bare u selima će brzo postati raj za komarce.

"Ovih dana treba da bude gotov elaborat za kopanje novih kanala", kaže Dragan Stanišić. "Nadamo se da će tako voda voda iz istočne polovine sela biti odvedena. Zatim moramo da čistimo kanale kopane pre pet godina i da prosecamo put Lukićevo-Ečka, kako bi voda iz drugog dela sela imala kuda da otiče."

I u drugim selima srednjeg Banata ima problema, posebno na teritoriji opština Nova Crnja i Žitište, a po procenama nadležnih u štabovima za odbranu od elementarnih nepogoda, oko hiljadu kuća sagrađenih od zemlje biće oštećeno zbog velike vlage.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.