Audicija za „Kantat” talente

Izvor: Politika, 28.Jun.2012, 20:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Audicija za „Kantat” talente

Takmičenje amatera, izlet u Zrenjanin i koncert „Viva voksa” neki su od sadržaja ovogodišnjeg festivala „Kantat” u Novom Sadu

U okviru festivala „Kantat Novi Sad 2012”, krajem avgusta, biće održano takmičenje „Kantat talenti”, a u toku je prijavljivanje zainteresovanih pevača-amatera za nastup na ovom mini-festivalu.

Kako pojašnjava Teodora Bojović, na konkurs mogu da se prijave svi >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << koji umeju i vole da pevaju, bez obzira na starosnu granicu, i to na sajtu www.cantatnovisad.org. Najbolji pevači, njih 10, takmičiće se od 22. do 25. avgusta.

Od svih prijavljenih kandidata, finalisti će biti izabrani 3. jula na audiciji, u saradnji sa novosadskim radiom „021” i Vojvođanskom horskom asocijacijom. Žiri će, kaže Bojović, dati instrukcije kako da se 10 pevača do avgusta spremi što bolje.

– Ovim festivalom želimo da podstaknemo ljude da se ohrabre, otkriju i prikažu pevački talenat, i iskoriste priliku da osvoje primamljive nagrade – dodaje Bojović.

Ove godine „Kantat” će napraviti i mali izlet do Zrenjanina. U gradu na Begeju okupiće se članovi nekadašnjeg hora „Josif Marinković”, koji je nažalost prestao sa radom. Večerašnjim nastupom i otvaranjem izložbe u Galeriji Narodnog muzeja grada Zrenjanina evociraće se uspomene na uspeh koji su ostvarili pre četvrt veka. Ovaj hor iz Zrenjanina pre 25 godina osvojio je nagradu „Hor sveta” u Langolenu u Velikoj Britaniji, a dirigent je bio Slobodan Bursać (1941–1993).

Kako kaže Teodora Bojović, bio je to najveći uspeh koji je neki hor iz Srbije ostvario, pa su članovi hora, koji je radio od 1956. do 2002, sada odlučili da se okupe i sačuvaju od zaborava postignut uspeh.

Arhiv hora nalazi se u Narodnom muzeju Zrenjanina, a izložba koja će biti otvorena večeras posvećena je svim članovima i dirigentu Slobodanu Bursaću.

A. C.

objavljeno: 28.06.2012.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.