APOKALIPTIČNE SCENE U ZRENJANINU! Kao da će sve progutati - SUPERĆELIJSKI oblak se nadvio nad gradom (VIDEO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 14.Jul.2023, 19:40

APOKALIPTIČNE SCENE U ZRENJANINU! Kao da će sve progutati - SUPERĆELIJSKI oblak se nadvio nad gradom (VIDEO)

Takav oblak kada se razvije ima životni vek jedan sat, može da bude i pola sata i više do dva sata.

Juče, tokom najtoplijeg dela leta 2023. godine, Srbija je doživela višednevni tropski talas koji je prekinut strašnim nevremenom.

Počelo je u nekoliko gradova u Vojvodini, a posebno zanimljiv prizor desio se iznad Zrenjanina. Nad tim gradom se formirao zastrašujući oblak koji je >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << delovao kao da se spušta na grad, izazivajući strah i nevericu kod građana.

Ovaj tamni oblak naziva se superćelijski oblak, a meteorolog Nedeljko Todorović objasnio je da je to jak grmljavinski oblak koji je izuzetno izražen.

Superćelijski oblaci su prisutni širom sveta, ne samo u Srbiji. Oni se javljaju u mnogim regionima, uključujući Afriku, Rusiju, Skandinaviju i Ameriku. Leti su češća pojava, a juče je bilo nekoliko takvih oblaka iznad Srbije. Kada se superćelijski oblak razvije, ima životni vek od oko jednog sata, ponekad i kraći ili duži. Nakon što mu istekne životni vek, oblak se raspada i formira se novi oblak pored njega.

Kretanje superćelijskih oblaka je slično drugim oblakima. Oni se kreću ravnomerno i imaju određen smer kretanja. Tamo gde se nalaze, donose pljuskove, grad i oluje.

Šta se ovo nadvilo nad Zrenjanin?😲 pic.twitter.com/VHOtMK1dJp

— CECA (@Ceca2103) July 13, 2023

U Americi, ovi oblaci mogu biti izraženiji i mogu se formirati i tornada kao produžetak grmljavinskog oblaka. Superćelijski oblaci su češća pojava u zapadnoj i srednjoj Evropi nego u Srbiji, ali se i kod nas javljaju tokom godine.

Juče su se mnoštvo kumulonimbusa, tj. grmljavinskih oblaka, kretali preko severa Hrvatske i Slavonije ka Vojvodini. Iako pojedinačni oblaci nisu došli iz Slovenije do Srbije, sistem funkcioniše tako što se oblaci kreću, raspadaju i niču novi oblaci. Superćelijski oblaci nisu neuobičajena pojava, već su već uočeni i u drugim zemljama, kao što je Slovenija.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.