Zlatni nalaz veka: Tražili minđušu, a pronašli predmete stare hiljadu godina

Izvor: B92, 29.Sep.2023, 13:53

Zlatni nalaz veka: Tražili minđušu, a pronašli predmete stare hiljadu godina

Porodica Asvik u Norveškoj pronašla je metalne artefakte koji datiraju od pre više od hiljadu godina, tražeći izgubljenu zlatnu minđušu u svojoj bašti pomoću detektora metala.

Kako navode, čim su uključili detektor metala, naleteli su na kopču u obliku zdele i još jedan predmet ispod velikog drveta u centru porodične bašte.

Stručnjaci veruju da su artefakti korišćeni za sahranu žene u devetom veku na malom ostrvu Jomfruland na južnoj obali Norveške, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << prenosi CBS njuz.

„Čestitamo porodici koja je pronašla prvo sigurno otkriće iz vremena Vikinga u Jomfrulandu“, objavio je Savet za kulturnu baštinu Vestfolda i okruga Telemark na Fejsbuku.

Poznato je da su na ostrvu postojala naselja koja datiraju stotinama godina unazad, ali dokazi sežu samo do srednjeg veka. Jedan arheolog je zaključio da kopča datira između 780. i 850. godine, a veruje se da su pronađeni predmeti prvo otkriće iz doba Vikinga na Jomfrulandu.

Ranije ovog meseca, zvaničnici su rekli da je 51-godišnji muškarac koji je tek nedavno kupio svoj detektor metala pronašao devet privezaka, tri prstena i 10 zlatnih bisera na južnom norveškom ostrvu Renesoei.

Ole Madsen, direktor Arheološkog muzeja na Univerzitetu u Stavangeru, nazvao je to „zlatnim nalazom veka u Norveškoj“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.