Zaštitite fotografije svog deteta od pedofila na dva načina VIDEO

Izvor: B92, 11.Sep.2021, 11:20

Zaštitite fotografije svog deteta od pedofila na dva načina VIDEO

Roditelji su i pre interneta imali potrebu da pokazuju fotografije dece, samo što sada one dolaze do većeg broja ljudi. A, među tom širom publikom, nalaze se i oni koji to žele da zloupotrebe.

Analitičar za sajber terorizam Katarina Jonev kaže da nikada ne znate gde te fotografije mogu da završe kod kog predatora, da li će on da ih proda ili kod pedofila koji mogu da ih koriste za svoje bolesne potrebe.

"Druga stvar, mora da se obrati pažnja na intimu, privatnost >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i dostojanstvo deteta. Stoga fotografije gde su deca naga zadržite u svojim telefonima", upozorava Jonev.

Dobar primer fotografija koje ne ugrožavaju bezbednost, jesu i fotografije na Instagramu i Fejsbuku Novaka Đokovića i njegove supruge Jelene. Na tim slikama, lica njihove dece se ne vide u potpunosti, ili se ne vide uopšte.

Postoji još jedan savet.

"Kada su u pitanju manja deca slikajte ih tako da ih vi ili druga osoba držite ili pridžavate da slika ne može da se kropuje i napravi izolovana fotografija koja ne može da se zloupotrebi".

Studije su pokazala da je polovina slika koje se dele na pedofilskim sajtovima preuzeto sa društvenih medija.

Stoga, još jedan savet: Pre nego što jednim klikom potencijalno ugrozite svoje dete, dobro razmislite, jer neke stvari su, ipak, samo za porodični album.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.