VICE: Probušio sam sebi lobanju kako bih ostao urađen zauvek

Izvor: B92, 19.Feb.2016, 16:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

VICE: Probušio sam sebi lobanju kako bih ostao urađen zauvek

"Ovo je priča o tome kako sam sebi izbušio rupu u lobanji."

Teško je naći primamljiviju uvodnu rečenicu u nečije memoare od ove iz knjige Džoa Melena pod naslovom Bore Hole (1970.) U pitanju je priča o begu iz šablonskog života 1963. o esidu u psihodeličnoj Španiji šezdesetih i o odluci autora da trajno izmeni sopstvenu svest auto-trepanacijom, odnosno bušenjem rupe u lobanji.

Iako je i sama tema bila dovoljna da knjiga postane kultni klasik, Melenov >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << fantastično pitki stil daje nam uvid u duh kontra-kulture šezdesetih godina prošlog veka. Eto zašto su originalnih 500 primeraka, koliko je iznosio tiraž prvog izdanja, postali vredni artifakti iz tog davnog doba. Knjiga je doživela luksuzno novo izdanje (Strange Attractor) i sada je dvostruko duža; Džo je svoju priču ispričao do kraja, i opisuje razvoj trepanacije do 21. veka. Takođe pokušava da odgovori na fundamentalno pitanje o ljudskoj prirodi: zašto toliko volimo opojna stanja?

Preostali deo teksta možete pročitati na sajtu vice.com.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.