Upozorenje: Satelit bez kontrole danas pada na Zemlju FOTO

Izvor: B92, 21.Feb.2024, 09:03

Upozorenje: Satelit bez kontrole danas pada na Zemlju FOTO

Satelit bez kontrole, poznat kao ERS-2, koji je lansiran pre gotovo 30 godina, danas će pasti na Zemlju prema rečima naučnika. Evropska svemirska agencija (ESA) ističe da je nemoguće predvideti kada i gde će se to tačno dogoditi, budući da je ponovni ulazak u atmosferu prirodan i nekontrolisan od strane ljudi.

ERS-2 bi trebao da se raspadne na komade, a većina tih komada trebalo bi da izgore tokom prolaska kroz atmosferu.

ESA je u ponedeljak objavila poslednju >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << prognozu, predviđajući da će satelit ponovo ući u atmosferu u sredu u 11:14 ujutru po istočnom vremenu, odnosno u 15:19 GMT, a to je 16:19 po našem vremenu, sa mogućim odstupanjem od 19 sati zbog nepredvidljive solarne aktivnosti.

Fotografije satelita, napravljene između 14. januara i 3. februara, pokazuju da je ERS-2 bio na visini od preko 300 kilometara.

Sada se nalazi na oko 200 km od površine Zemlje, a kada se bude našao na 80 km očekuje se da će se satelit raspasti i većina fragmenata izgoreti u atmosferi.

ESA tvrdi da su rizici povezani sa padom "veoma niski" i da fragmenti nisu ni toksični ni radioaktivni.

ERS-2 je lansiran 21. aprila 1995. godine, a njegova misija je završena 2011. godine. Nakon 16 godina rada, ESA je odlučila da ga izbaci iz orbite kako bi smanjila šanse za sudar sa drugim objektima u svemiru, prenosi Si-En-En.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

MOGUĆ SPEKTAKL NA NEBU NAD SRBIJOM Ogromni satelit koji danas NEKONTROLISANO PADA NA ZEMLJU preleteće središnju Evropu, evo kada se očekuje ulazak u atmosferu

Izvor: Blic, 21.Feb.2024

Prema poslednjoj objavi Evropske svemirske agencije (ESA) na društvenoj mreži X (bivši Tviter), satelit ERS-2, koji danas bez ikakve kontrole treba da padne na Zemlju, mogao bi se tokom popodneva i večeri videti iz Srbije jer će u atmosferu ući na potezu koji ide preko središnje Evrope.

Nastavak na Blic...

SATELIT BEZ KONTROLE PAO NA ZEMLJU! Proleteo iznad centralne Evrope, snimljen iznad Hrvatske? ESA objavila poslednje informacije (FOTO/VIDEO)

Izvor: Blic, 22.Feb.2024, 00:12

Satelit ЕRS-2, koji je služio kao platforma za posmatranje, ponovo je ušao u Zemljinu atmosferu i pao iznad Tihog okeana, odnosno negde između Aljaske i Havaja, potvrdila je Еvropska svemirska agencija (ЕSA).

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.