Umro poslednji veteran I svetskog rata

Izvor: B92, 05.Maj.2011, 14:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Umro poslednji veteran I svetskog rata

Poslednji poznati veteran i učesnik borbi u Prvom svetskom ratu Klod Stenli Čauls umro je u svom domu u australijskom Pertu u 111. godini, saopštila je danas njegova porodica.

Njegova ćerka Dafne Edinger rekla je agenciji AP da je Čauls, koga su ratni drugovi zvali Čakls, umro u staračkom domu.

Čauls, rođeni Britanac, kao tinejdžer se prijavio u britansku mornaricu i služio je na vojnom brodu Rivendž, na kojem je 1918. godine bio svedok predaje nemačke ratne >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << mornarice.

Kasnije je emigrirao u Australiju gde je još duže od 40 godina služio u ratnoj mornarici. Sa 108 godina objavio je svoje memoare.

Prema podacima Reda Prvog svetskog rata, grupe koja prikuplja podatke o veteranima, Čauls i Britanka Florens Grin bili su poslednji živi učesnici tog rata. Grin je radila kao konobarica u britanskom kraljevskom vazduhoplovstvu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.