Umro poslednji veteran I svetskog rata

Poslednji poznati veteran i učesnik borbi u Prvom svetskom ratu Klod Stenli Čauls umro je u svom domu u australijskom Pertu u 111. godini, saopštila je danas njegova porodica.

Život

Izvor: B92

Četvrtak, 05.05.2011.

11:22

Default images

Njegova ćerka Dafne Edinger rekla je agenciji AP da je Čauls, koga su ratni drugovi zvali Čakls, umro u staračkom domu.

Čauls, rođeni Britanac, kao tinejdžer se prijavio u britansku mornaricu i služio je na vojnom brodu Rivendž, na kojem je 1918. godine bio svedok predaje nemačke ratne mornarice.

Kasnije je emigrirao u Australiju gde je još duže od 40 godina služio u ratnoj mornarici. Sa 108 godina objavio je svoje memoare.

Prema podacima Reda Prvog svetskog rata, grupe koja prikuplja podatke o veteranima, Čauls i Britanka Florens Grin bili su poslednji živi učesnici tog rata. Grin je radila kao konobarica u britanskom kraljevskom vazduhoplovstvu.
Mrzeo je rat

Klod Čauls je rođen je u mestu Vajr Pidl u Velikoj Britaniji 3. marta 1901. Kako bi ga vojska 1916. regrutovala, Čauls laže o svojim godinama i priključuje se Kraljevskoj ratnoj mornarici gde služi na ratnom brodu.

Bio je svedok kapitulacije nemačke carske mornarice 1918. godine i uništenja flote duž obala Škotske nakon nemačkog poraza. Tih vremena se sećao kao doba nestašice i dosade, ali nije zaboravljao ni trenutke kada je bio u velikoj opasnosti.

Tokom 1919. i 1920. duž obala Crnog mora, prisećao se da je "video još veću nesreću i još više mrtvih". Godine koje je proveo ratujući u oba svetska rata obeležile su ga za ceo život, ali je odbijao da učestvuje u ceremonijama obeležavanja godišnjice primirja u Prvom svetskom ratu ili da se priključi bilo kakvim komemoracijama.

"Nije se uopšte slagao sa idejom glorifikovanja rata", ispričala je Dafne Edinger. U mornarici su ga učili da su Nemci "monstrumi i grozan narod", priča njegov sin Adrijan i dodaje da je otac ubrzo nakon rata shvatio "da su svi isti, obični mladi ljudi".

Prekomandovan 1926. u Australiju gde se borio sa šumskim požarima, Čauls je postao "stručnjak za eksplozije", a Drugi svetski rat proveo je na australijskim zapadnim obalama koje su smatrane kao moguća meta napada Japanaca. Luka Frimantl, nedaleko od Perta, gde je Čauls bio raspoređen, bila je strateška baza za pomorske operacije Australijanaca, Amerikanaca i Holanđana.

Čauls je bio jedan od glavnih oficira zaduženih za torpeda, mine i opremu za otkrivanje mina.

Godine 1926. u Australiji je upoznao mladu medicinsku sestru poreklom iz Škotske i njih dvoje su se nastanili u Pertu. Bračni par koji je u braku proveo 80 godina sve do smrti supruge, dobio je troje dece, 13 unučadi, 26 praunučadi i dvoje čukununučadi.

Poslednje godine života Klod je proveo u jednom domu za stare, a svoju dugovečnost je pripisivao "dobroj ishrani, redovnim fizičkim vežbama i upotrebi ulja od bakalara u manjim količinama".

Sa 108 godina objavio je svoje memoare. Alkohol je pio samo ponekad, ali je obožavao da se šali. "Nastavite da dišete", to je tajna dugovečnosti, lukavo je ubeđivao okolinu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: