U Srbiji viđen redak fenomen: Nad Vojvodinom se nadvila crvena svetlost FOTO

Izvor: B92, 06.Nov.2023, 11:31

U Srbiji viđen redak fenomen: Nad Vojvodinom se nadvila crvena svetlost FOTO

Na Zemlji je juče, 5. novembra, zabeležena snažna magnetna oluja.

Eklsplozija na Suncu koja je izazvala izbačaj koronalne mase udara u Zemljino magnetno polje i izaziva auroru borealis, čak i na vrlo malim geografskim širinama, pa smo juče imali priliku da ovu neverovatni nebesku pojavu, polarnu svetlost, vidimo i u našoj zemlji, na teritoriji Vojvodine.

Stepen poremećaja u magnetnom polju Zemlje u protekla 24 sata dostigao je nivo G3, što na skali od pet stepeni >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << označava jak stepen, dok je G5 ekstremni nivo, saopštio je ruski Institut za primenjenu geofiziku, a preneo portal RIA novosti.

Izbačaj koronalne mase (plazme) na Suncu prema Zemlji izazvao je geomagnetnu oluju kategorije G3. Istovremeno, naučnici su pogrešno procenili snagu eksplozije koja se dogodila na suncu 3. novembra.

"Po svemu sudeći, smatralo se da će emisija plazme biti standardna. Na osnovu ovoga, kao i izmerene brzine oblaka, dolazak plazme na Zemlju se očekivao 6. novembra i bila je označena u prognozama svih svetskih agencija kao slaba magnetna oluja nivoa G1, odnosno najniže klase", objasnili su u Laboratoriji za solarnu rendgensku astronomiju Instituta za svemirska istraživanja, Ruske akademije nauka.

Međutim, oblaci gasa su do naše planete stigli za samo dva dana. Prema naučnicima, ovo oslobađanje plazme poklopilo se sa veoma slabom erupcijom, zbog čega je percipirano kao običan događaj. Međutim, bila je toliko moćna da se polarna svetlost primećivala na vrlo malim geografskim širinama, što je jako retko, pa čak i na jugu Rusije.

Struja naelektrisanih čestica koje izbacuje Sunce kreće se brzinom od oko 400 kilometara u sekundi i može da prodre u magnetno polje Zemlje. Kada ovaj tok naiđe na magnetno polje naše planete, on stvara oblast zvanu magnetosfera, koja nas štiti od većine ovih naelektrisanih čestica. Ali kada je solarni vetar posebno jak ili usmeren u određenom pravcu, on može da prodre u magnetosferu i izazove privremene promene u magnetnom polju Zemlje. To je upravo ono što se zove magnetna oluja.

Da bi se odredio nivo njene opasnosti i stepen uticaja na život ljudi, koristi se indeks G. Ukupno se razlikuje pet stepeni:

Pored toga, koriste se K-indeks i Kp-indeks za globalnu geomagnetsku aktivnost. Prvi ukazuje na odstupanje Zemljinog magnetnog polja od norme tokom tročasovnog intervala, drugi je planetarni indeks. Svaki od njih pomaže u određivanju intenziteta magnetne oluje i njenog nivoa opasnosti.

Za vreme magnetnih bura najosetljivije kategorije stanovništva, hronični bolesnici i stariji ljudi, mogu osećati pojačane glavobolje, povišen pritisak, kao i bolove u zglobovima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Priroda: Otkud polarna svetlost nad Balkanom i ko je Stiv koji se pojavio u Britaniji

Izvor: Danas, 06.Nov.2023

PA Media Društvene mreže na Balkanu prepune su fotografija polarne svetlosti, poznate kao aurora borealis, koja je 5. novembra uveče u crveno obojila nebo i ovaj deo Evrope, što je izuzetno redak fenomen. Aurora borealis je pojava karakteristična uglavnom na severnim geografskim širinama, ali je...

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.