U Kini pronađen drevni šumski svet, 180 metara ispod zemlje: Smatra se da će se pronaći nove vrste

Izvor: B92, 25.Avg.2023, 13:06

U Kini pronađen drevni šumski svet, 180 metara ispod zemlje: Smatra se da će se pronaći nove vrste

Uneskov globalni geopark "Leye Fengshan", u kome je pronađen ponor, nalazi se u autonomnom regionu Guangsi Džuang na jugozapadu Kine.

Ogroman drevni šumski svet otkriven je 180 metara pod zemljom, u velikom ponoru u Kini, piše Dejli mejl. Na podzemnu misteriju u kineskom geoparku naišao je tim naučnika za istraživanje pećina u maju prošle godine. Fenomen je u Kini poznat i kao "tiankeng" ili "rajske jame".

Geopark je na sajtu Uneska opisan kao "primarno sedimentni >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << sa više od 60% debljine devonskih do permskih karbonatnih stena od 3000 m". Poznat je po tome što je "područje pećina i najduži prirodni most na svetu". Istraživači su rekli da bi ova šuma mogla biti dom za ranije neidentifikovane biljne i životinjske vrste, objavio je Vašington post.

Ogromne vrtače nisu neuobičajene za takva područja u Kini. Državna novinska agencija kineske vlade Sinhua objavila je zvaničan izveštaj u kojem se navodi da je novo otkriće dovelo do 30 ponora u zemlji.

Džang Juanhai, viši inženjer na Kineskom geološkom institutu, takođe je rekao za Sinhuu da se na tom lokalitetu nalazi "dobro očuvana primitivna šuma na dnu" i tri pećine u zidovima. Dodali su i da je ponor dug 306 metara, širok 150 i dubok 192 metra, a zapremina mu premašuje 5 miliona kubnih metara, što znači da se zvanično može kategorisati kao velika vrtača.

Čen Liksin, vođa tima pećinske ekspedicije Guangki 702, rekao je da je gusta senka biljaka sezala do njegovih ramena i rekao da je drevno drveće koje raste na dnu bilo skoro 40 metara visoko. Pećinsku ekspediciju završio je tim koji se spustio konopcem više od 100 metara i "šetao nekoliko sati da bi stigao do dna pećine“.

Pejzaž u geoparku je kraški prostor, što znači da se sastoji od krečnjaka. Ponornice se obično formiraju rastvaranjem temeljne stene podzemnim vodama i uobičajene su u tom području. Međutim, jedinstvena šuma pronađena na dnu je neobična – izgleda kao nešto iz fantastičnog filma. Šuma je mogla da raste zahvaljujući obliku rupe, omogućavajući dovoljno svetlosti da uđe, a istovremeno je bila duboka, piše Dejli mejl.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.