U Gazi otkrivena dva olovna sarkofaga: To produbljuje palestinske korene na ovoj zemlji

Izvor: B92, 27.Jul.2023, 12:55

U Gazi otkrivena dva olovna sarkofaga: "To produbljuje palestinske korene na ovoj zemlji"

Arheolozi koji rade na 2.000 godina starom rimskom groblju otkrivenom u Gazi prošle godine pronašli su najmanje 125 grobnica, većinu s kosturima još uglavnom netaknutim, i dva retka olovna sarkofaga, saopštilo je palestinsko Ministarstvo antikviteta.

"Ovo je prvi put da smo u Palestini otkrili groblje sa 125 grobnica, a takođe je prvi put da smo u Gazi otkrili dva sarkofaga napravljena od olova", rekao je Fadel Al-A'utul, stručnjak Francuske škole biblijskih i arheoloških >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << istraživanja za Rojters.

Jedan od dva sarkofaga bio je ukrašen slikama grožđa, a drugi delfinima, rekao je A'utul, čija organizacija nadzire radove uz pomoć francuske humanitarne agencije Premiere Urgance International. "Potrebna su nam sredstva za očuvanje ovog arheološkog nalazišta kako istorija ne bi bila isprana", dodao je. A'utul je rekao da se nada da će ovo mesto postati turistička destinacija i muzej u kojem će se izlagati nalazi.

Najmanje 25 inženjera i tehničara bilo je angažovano na kopanju, čišćenju zemlje i očuvanju kostura. Takođe su spajali glinene posude pronađene u nekim grobovima. "Ovo je bez presedana. To produbljuje palestinske korene na ovoj zemlji i pokazuje da datiraju hiljadama godina", rekao je Džamal Abu Reida, glavni direktor Ministarstva antikviteta Gaze.

Palestinske teritorije nekada su bile važno trgovačko mesto za civilizacije još od starih Egipćana i Filistejaca opisanih u Bibliji, preko Rimskog carstva i krstaških ratova. U prošlosti su lokalni arheolozi ponovo zakopavali nalaze zbog nedostatka sredstava, ali francuske organizacije su pomogle u iskopavanju ovog mesta, koje je u februaru prošle godine otkrila građevinska ekipa tokom radova na stambenom projektu koji je finansirao Egipat.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.