Trivan: Napredak Srbije usko vezan za životnu sredinu

Izvor: N1 televizija, 16.Avg.2017, 18:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Trivan: Napredak Srbije usko vezan za životnu sredinu

Pitanje napretka Srbije je usko vezanu za životnu sredinu, možemo da obezbedimo mnogo radnih mesta, iskoristićemo ekonomske i političke argumente. Svaka opština moraće da izdvoji sredstva za projekte o životnoj sredini, kaže ministar zaštite životne sredine Goran Trivan.

Srbiji su u oblasti zaštite životne sredine potrebne investicije od oko 15 milijardi evra, procena je ministarstva za zaštitu životne sredine. Deo tih sredstava mogle bi da budu američke investicije, >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << a delegаcijа аmeričkih privrednikа, koji posluju u oblаsti zаštite životne sredine, trebalo bi da pre kraja godine poseti Srbiju, što će omogućiti nova ulaganja. Ministar Goran Trivan je nedavno bio u višednevnoj poseti SAD.

"Odlazak u SAD je nastavak kontakata, primljeni smo kod pomoćnika sekretara i otvoreno smo razgovarali i nastavićemo saradnju. Deo se mora valorizovati kroz ulaganja, Srbija ima potrebe da se u nju investira, investitori iz SAD su izrazili spremnost da dođu i ulažu. Teško je fokusirati se na jednu tačku, različita su interesovanja, ulaganje u upravljanje otpadnim vodama, otpadom, zaštitu prirode, široka lepeza mogućnosti. Očekujem da dođu do kraja godine i onda ćemo konkretnije da pričamo. Da se investira 15 milijardi evra, postoje kompanije koje raspolažu čistom tehnologijom, nećemo dozvoliti da uđu prljave tehnologije, Srbija ozbiljno misli u ovoj oblasti. Oni imaju znanje, čiste i dobre tehnologije, raspolažu kapitalom, a nama kapital nedostaje", kaže Trivan.

Znamo kakav vazduh udišemo, ali kada se desi neki eksces nemamo uređaje svuda po gradu koji mogu da mere opasne supstance. Menjaćemo propise, ali koje ćemo uređaje da kupimo zavisi od novca, u gradu činimo sve u skladu sa zakonom, moramo to malo bolje da kontrolišemo.

Govoreći o Pariskom klimatskom sporazumu, Trivan kaže da Srbija po proračunu emijija gasova nije zemlja koja prelazi ograničenja i da tu imamo prostora. Dodaje da "Srbija leži na uglju" i da se možemo osloniti na tu energiju.

"Postoje tehnologije koje proizvode gas iz uglja, postoje pilot projekti u svetu i to ćemo pratiti, to je jedan od puteva. Koristićemo ugalj u meri u kojoj je to potrebno. Da koristimo ugalj, ali da emisiju štetnih gasova I ono što se pušta u vode kontrolišemo. Nove investicije će iću u pravcu da ne mogu da zagađuju životnu sredinu".

Iz EU nam poručuju da budemo efikasniji u korišćenju sredstava, a Trivan kaže da nismo dovoljno efikasni, ali da smo tek na početku. On navodi da nijedna zemlja nije potrošila novac iz fondova EU, jer nije bilo dovoljno projekata.

"Mantra našeg rada će biti projekti, radićemo na tome. Osnovaćemo poseban sektor za projekte, gde ćemo pomoći svima. Možete imati novca, ali ako nemate projekat ništa vam ne vredi. Moramo se posvetiti izradi projekata, treba nam dve do tri godine da bismo stigli do realizacije projekta. Objasnićemo lokalnim samoupravama šta moraju da imaju i mi ćemo da im pomognemo", rekao je on.

Trivan ističe da imamo vrhunske stručnjake za upravljanje otpadom, kao i u drugim oblastima, ali treba da gledamo "šta su komšije uradile pametno", kao i uputstva EU.

Za dodelu ugovora za javno-privatno partnerstvo za tretman i odlaganje komunalnog otpada na deponiji u Vinči stigla je ponuda francusko-japanskog konzorcijuma Suez - Itochu.

"Razgovarali smo sa preko 70 kompanija i u razgovorima otpadaju pojedine kompanije koje nemaju kapacitet, neke nisu mogle da ulože svoj novac i to je bio glavni faktor. Peglali smo uslove koji su bili u redu za sve i na kraju smo došli do jedne kompanije koja to može da uradi".

Nastavak na N1 televizija...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.