Sutra je Trnova Petka! Ove stvari u kući ne bi trebalo nikako raditi!

Izvor: BKTV News, 07.Avg.2017, 22:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sutra je Trnova Petka! Ove stvari u kući ne bi trebalo nikako raditi!

Pravoslavni vernici sutra proslavljaju svetu prepodobnomučenicu Paraskevu, u narodu poznata kao Trnova Petka. Ovim praznikom završava se mali letnji "ciklus ženskih praznika", kome pripadaju i Ognjena i Blaga Marija.

Naše prabake su verovale da na sutrašnji dan nikako ne valja mesiti hleb, prati veš, iznositi pepeo ili raditi bilo šta od ručnih radova.

FOTO: Vikipedija/Ilustracija

Današnji dan se poštuje kod Srba iako sam praznik nije >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << crveno slovo. Danom ove svetiteljke završava se "ciklus ženskih praznika" u koje spadaju i Ognjena i Blaga Marija.

Bio je živi svetac: Priča o patrijarhu Pavlu i njegovim cipelama važna je lekcija za sve nas!

KO JE BILA SVETA TRNOVA PETKA

Rodom je iz Rima, iz hrišćanske porodice, živela je u 2. veku posle Hrista, a nakon smrti roditelja, imanje je razdelila siromašnima i zamonašila se.

FOTO: PublicDomain/Ilustracija

Vernici Srpske pravoslavne crkve često greškom mešaju sv. Petku, koja je bila Rimljanka i koja se slavi u avgustu, sa sv. Petkom koja je bila Grkinja i koja se slavi u oktobru, ne znajući da u kalendaru ima više svetiteljki sa ovim imenom.

PROČITAJTE SVE NAJNOVIJE VESTI!

Nastavak na BKTV News...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.