Stručnjaci pretpostavljaju da je nestala podmornica implodirala: Znali smo da će se ovo dogoditi...

Izvor: B92, 21.Jun.2023, 09:01

Stručnjaci pretpostavljaju da je nestala podmornica implodirala: Znali smo da će se ovo dogoditi...

Na ovim dubinama, težina vode vrši ogroman pritisak na nestalu podmornicu – oko 12.000 kilograma na svakih 2,5 kvadratnih centimetara njenog trupa

Dva iskusna stručnjaka i dobri poznavaoci morskih dubina izrazili su mračne slutnje u vezi sa sudbinom podmornice Titan, koja je nestala tokom ekspedicije do olupine Titanika.

Iskusni ronilac Majkl Haris, koji se spustio u dubine okeana da vidi olupinu potopljenog Titanika, strahuje da je podmornica koja je nestala u >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << nedelju možda implodirala hiljadama metara ispod vode, prenosi Dejli mejl.

On je rekao da nije optimista da će putnici biti spaseni i da veruje da obalska straža SAD ne može ništa da uradi po tom pitanju.

"Najgori scenario je da se nešto desilo sa trupom i strahujemo da je eksplodirao na dubini od oko 3.200 metara", rekao je on.

.

Drugi istraživač morskih dubina, dr Dejvid Galo, rekao je da je zajednica znala da će se to u jednom trenutku dogoditi, ali je dodao da ništa nije urađeno po tom pitanju, prenosi Jutarnji list.

"Očekivali smo da će se to desiti u jednom trenutku, znali smo, ali ne u ovom trenutku. Prokleto smo dobro znali šta će biti i znali smo sve probleme podmornice, na primer šta će se dogoditi ako se zaglavi u blizini olupine, ako se baterija isprazni, a ništa nije urađeno po tom pitanju, nije bilo plana", rekao je on.

"Na neki način ovo nije bilo iznenađenje, ali se zaista dogodilo. Svi smo zapanjeni", rekao je dr Galo za Skaj njuz.

Podsećanja radi, u podmornici koja je nestala na putu ka olupini Titanika nalazilo se pet osoba.

Spasilačke ekipe iz SAD-a i Kanade i dalje pokušavaju da pronađu brod. Veruje se da podmornica ima dovoljno kiseonika da izdrži pod vodom do 12 časova u četvrtak po britanskom vremenu (7 ujutro EST).

U ponedeljak uveče, Haris je objasnio Votersu u svojoj emisiji da se Titan spušta na izuzetne dubine da bi stigao do olupine Titanika - za šta je potrebno oko dva i po sata i više od 3.800 metara dubine.

'Ne. Ne. Mislim, ne vidim ništa što bi se moglo dogoditi u ovom trenutku“, rekao je on odgovarajući na pitanje da li američka mornarica može išta učiniti u ovom trenutku.

"Više ljudi je bilo u svemiru nego u ovoj dubini okeana. Kada ronite u ovim situacijama, morate preći preko T i staviti tačku na Is. Morate sve da radite apsolutno savršeno i po pravilima.'

"Ubacite gomilu turista u novu podmornicu, koja je upravo stvorena u poslednjih nekoliko godina“, nastavio je Haris. "Ne izgleda dobro."

Podrazumeva se da Titan komunicira tako što svakih 15 minuta šalje ping Polarnom princu – poslednji je primljen dok je podmornica lebdela iznad olupine Titanika u nedelju oko 10 sati ujutro po istočnom standardnom vremenu.

U tom trenutku je nastao haos. Poziv u pomoć upućen je američkoj obalskoj straži u 21 sat, čiji ogranak u Bostonu vodi operaciju za izvođenje najdublje podmorske spasilačke misije ikada.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.