Stariji muškarci koriste platformu MySugardaddy za seks sa maloletnicama

Izvor: B92, 27.Jun.2023, 17:38

Stariji muškarci koriste platformu "MySugardaddy" za seks sa maloletnicama

Stariji muškarci ciljano koriste platforme poput "MySugardaddy" za kontakte s maloletnicama, potvrdilo je jedno novo istraživanje nemačkih novinara.

Oni koji posete platformu "MySugardaddy", na fotografijama i video-snimcima mogu da vide prizore srećnog života: parovi piju šampanjac, romantično druženje u dvoje u spa-kompleksima, kupovina nakita ili žurke.

Platforma – čiji bi naziv u slobodnom prevodu mogao da bude „Moj slatki tatica“ – namenjena je >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << mladim ženama koje su, zarad džeparca, skupe odeće i poseta ekskluzivnim restoranima, spremne da se upuste u emotivne i uglavnom seksualne veze sa starijim muškarcima. U opisu stoji da je to „vodeća evropska dejting-platforma“, odnosno platforma za spajanje parova. Ističe se da ona ima četiri miliona članova i da njihov broj raste, posebno od izbijanja pandemije korone.

Platforma svoje klijente privlači tako što ističe da spaja „uspešne i moderne“ muškarce „u najboljim godinama“ koji su u potrazi za znatno mlađim i "atraktivnim ženama“ koje su u potrazi za dobrostojećim starijim muškarcem.

Plodno tlo za seksualno zlostavljanje

No, iza te navodne slatke veze sa „taticom“ koja za cilj ima obostranu korist i nudi obećanja o glamuroznom životu, često se krije gorka istina: istraživanje novinara nemačkog javnog servisa SWR pokazuje da su takozvane „Sugardating-platforme“ plodno tlo za seksualno zlostavljanje maloletnih osoba.

Istraživački tim nedeljama je kreirao različite lažne profile na platformi. Kao tobožnja 18-godišnjakinja, reporterka se registrovala na mysugardaddy.com uz pomoć samo nekoliko klikova.

Iako se prilikom registracije mora uneti i datum rođenja, ne može se odabrati datum manji od 18 godina, pa je tako zaobilaženje minimalne starosne granice na platformi dečija igra. Nakon samo minut-dva, profil je, bez verifikacije starosti, bio aktivan i prvi muškarci počeli su da se javljaju. Navedena starost korisnika koji su stupali u kontakt bila je između 40 i 60 godina.

"Sugardaddys" priznaju zlostavljanje

Nakon kratke razmene poruka, prvi od učesnika potvrdili su da su na platformi i ranije upoznali maloletne osobe i da su platili za seksualne odnose s njima. Pritom je seksualno zlostavljanje mladih u Nemačkoj krivično delo. Član 182. stav 2. Krivičnog zakona navodi: „Kažnjava se i osoba starija od osamnaest godina koja zlostavlja osobe mlađe od osamnaest godina zbog toga što je nad njima izvršila seksualne radnje ili im dozvolila da ih one nad njom izvrše.“

Reporterka se jednoj osobi s kojom je razmenjivala poruke predstavila kao 17-godišnjakinja, dakle kao maloletna. Za njega to nije predstavljalo problem i pozvao ju je da se nađu u jednom hotelu u Berlinu. Pre toga je pitao reporterku – navodno maloletnu devojku – da li uzima pilule za kontracepciju i kakve seksualne odnose preferira.

I on je priznao da je preko platforme do sada upoznao više od deset maloletnih osoba, od kojih neke i lično. Najmlađa s kojom je rekao da je „imao nešto“, imala je samo 14 godina. Koristeći uslugu Gugla za pretragu fotografija, novinari su otkrili da je taj 48-godišnji muškarac bivši poslanik nemačkog Bundestaga, da je još uvek aktivan u politici i da trenutno obavlja funkciju na lokalnom nivou.

Bez svesti o krivici

Opremljena skrivenom kamerom, reporterka ga je nakon toga i upoznala, i tada se i predstavila kao novinarka. Suočila ga je s pitanjem zašto je tražio maloletnice na platformi i zbog čega se upuštao u taj rizik. No, taj političar, a ujedno i ekonomski konsultant, nije pokazao nikakvu svest o krivici. Maloletnice su, kako je rekao, „znale šta rade“. Osim toga, kako je dodao, i jedna i druga strana nemaju interesa da takva veza postane javna, jer i jedno i drugo žele da sačuvaju reputaciju.

Kada mu je reporterka ukazala da je seks sa maloletnom osobom za novac krivično delo, on je izbegao odgovor, rekavši da „o tome može da se raspravlja“. Rekao je još da traži odnose „na istom nivou“ i da nudi mentorstvo. On tu, kako naglašava, ne vidi nikakav „disbalans moći“. Reporterkino pitanje o tome šta kaže o seksu za novac sa 14-godišnjakinjom i da li je svestan krivične odgovornosti, ostalo je bez odgovora.

Upozorenje na zloupotrebu moći i zavisnosti

Julija fon Vajler, tzv. „Sugardating“ vidi kao veliku opasnost za maloletnike, posebno za mlade žene. Ona je na čelu organizacije „Nevinost u opasnosti“ (Innocence in Danger), koja se bori protiv seksualnog zlostavljanja dece. „Kada mlada osoba sretne mnogo stariju osobu, onda po definiciji imamo posla s nesrazmernim odnosom – u smislu životnog iskustva, moći, a često i nasilja i finansijske superiornosti. To stvara zavisnost“, kaže Fon Vajler.

Ona takođe ukazuje da to ponekad i nije slobodna odluka mladih ljudi: „Ako neka osoba to uradi zbog finansijske nužde ili zbog stvarne prisilne situacije, onda to nije dobrovoljna odluka.“

To potvrđuje i jedna studija danskog istraživačkog tima, za koju je razgovarano se šezdesetak mladih žena. Nakon pozitivnih iskustava u početku, mnoge od njih nastavile su da pomeraju svoje lične granice i skliznule su u odnose zavisnosti – u strahu od nasilja, ali i od toga da budu napuštene, kaže šef studije, prof. Žanet Bjones sa Univerziteta Arhus. Mnoge od tih osoba, kako je utvrđeno, dolaze iz komplikovanih porodičnih zajednica i na taj način pokušavaju da dođu do novca, ali i do priznanja.

Slučaj Danijela B: zlostavljanje pokrenuto preko onlajn-platformi

To da muškarci na platformi „MySugardaddy“ ciljano kontaktiraju maloletnice, potvrđuje i aktuelni slučaj o kojem je ovog proleća odlučivao Okružni sud u Minhenu. Optuženi Danijel B. se na različitim platformama dopisivao sa devojkama koje su imale između 13 i 16 godina, i povremeno je nad njima ili pred njima vršio seksualne radnje.

Optužen je za seksualno zlostavljanje dece i mladih u više slučajeva i na kraju je osuđen na tri godine i šest meseci zatvora. Presuda regionalnog suda još nije pravosnažna, osuđeni je podneo žalbu.

Danijel B. je na sudu u više navrata oštećene optuživao za saučesništvo u njegovim radnjama, zato što su se registrovali na platformama na kojima je dozvoljen pristup samo punoletnim osobama. Međutim, njegovu argumentaciju je sud u svojoj presudi oštro kritikovao i odbacio.

Trgovine ljudima i prisilna prostitucija

Glavna istražiteljka u slučaju Danijela B. bila je Elisa Panučio. Ona se specijalizovala za borbu protiv seksualnog nasilja nad decom i mladima. „Ni na jednoj platformi koja nam je poznata, ne postoji sigurnost od seksualnog zlostavljanja. Nema provere starosti, nema verifikacije“, ukazuje Panučio.

Na upit novinara SWR, iz Saveznog ureda kriminalističke policije odgovoreno je da je platforma „MySugardaddy“ „u nemačkim pokrajinama poznata po vezi sa trgovinom ljudima i prisilnom prostitucijom“. Iz Saveznog ureda kriminalističke policije ističu da je provera starosti od strane operatera platforme – „poželjna“.

I pojedini pokrajinski kriminalistički uredi takođe potvrđuju da su upoznati sa slučajevima seksualnog zlostavljanja do kojih je došlo nakon korišćenja platforme "MySugardaddy“.

Na pitanje novinara, nemačko Savezno ministarstvo za digitalne tehnologije odgovorilo je međutim da stroža provera starosti nije u skladu s regulativom Evropske unije. Iz nemačkog Saveznog ministarstva za porodicu najavili su da bi trebalo blokirati takve platforme koje se proaktivno bave traženjem maloletnih korisnika.

Platforma "MySugardaddy“, uprkos ponovljenim upitima, sva pitanja novinara SWR postavila je bez odgovora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.