Stanen - novi super-materijal?

Izvor: B92, 27.Nov.2013, 19:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stanen - novi super-materijal?

Kada su super-materijali u pitanju, grafen je definitivno na vrhu liste, međutim, izgleda da će se ovo promeniti.

Tim naučnika razvio je stanen – jedan sloj tankih atoma koji bi mogao da postane prvi materijal na svetu koji sprovodi elektricitet sa efikasnošću od 100 odsto na temperaturama na kojima rade kompjuteri.

Naučnici iz SLAC Nacionalne akcelerator laboratorije i sa Stenfrod univerziteta već neko vreme su razmišljali o topološkim provodnicima. Oni bi >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << mogli da sprovode elektricitet svojim spoljnim slojem, ali ne kroz svoju unutrašnjost.

Ukoliko ovaj materijal napravite debljine jednog atoma, u teoriji on bi mogao da sprovodi struju sa stopostontnom efikasnošću – ali u temperaturnim uslovima koji nisu uvek od velike koristi.

Međutim, njihovi proračuni doveli su ih do saznanja da bi samo jedan sloj mogao da bude topološki provodnik na višim temperaturama, a ukoilko dodaju atome fluora, ova maksimalna provodljivost mogla bi da funkcioniše u toplotnom razmaku od 100 stepeni Celzijusa.

Njihov teoretski model potvrdio je ovu hipotezu – stanen zaista može ovo da ispuni.

Međutim, za sada, njegovo postojanje je vezano isključivo za laboratoriju pošto je potrebo sprovesti brojne testove pre nego što naučnici mogu da ga proglase za super-materijal.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Stanen---novi-super-materijal

Izvor: medio.rs, 28.Nov.2013, 09:41

Kada su super-materijali u pitanju, grafen je definitivno na vrhu liste, međutim, izgleda da će se ovo promeniti.

Nastavak na medio.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.