Šta se dogodi kada u oplođeno jaje ubrizgate mastilo? (VIDEO)

Izvor: B92, 24.Jan.2016, 20:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šta se dogodi kada u oplođeno jaje ubrizgate mastilo? (VIDEO)

Ukoliko pronađete vitelinsku arteriju na žumancetu oplođenog kokošijeg jajeta i u nju ubrizgate mastilo, videćete kako kuca srce embriona.

Jaje koje je prikazano u ovom snimku je oplođeno, za razliku od onih koja jedemo, pa se u njemu nalazio embrion. Nakon što je u pravu tačku žumanceta ubrizgano mastilo, ono je počelo da se širi i omogućilo nam da vidimo kako kuca srce embriona starog 72 sata.

Naučnici Škole patologije „Ser Vilijam Dan“ Univerziteta >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u Oksfordu i Laboratorije za pomorsku biologiju u Masačusetsu snimili su ovaj interesantan eksperiment tako što su najpre probušili jaje tako da naprave „prozor“.

U ovom i sličnim istraživanjima, naučnici po bušenju jajeta i završetku eksperimenta lepe šupljinu plastičnom izolir-trakom kako bi embrion ostao zaštićen tokom perioda inkubacije i da njegov razvoj ne bi bio ometen ili zaustavljen.

„Ovakvi eksperimenti pružili su važne informacije o razvoju centralnog i perifernog nervnog sistema“, navode naučnici Univerziteta u Kaliforniji.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Šta se dogodi kada u oplođeno jaje ubrizgate mastilo? (VIDEO)

Izvor: NoviMagazin.rs, 24.Jan.2016

Ukoliko pronađete vitelinsku arteriju na žumancetu oplođenog kokošijeg jajeta i u nju ubrizgate mastilo, videćete kako kuca srce embriona...Jaje koje je prikazano u ovom snimku je oplođeno, za razliku od onih koja jedemo, pa se u njemu nalazio embrion. Nakon što je u pravu tačku žumanceta ubrizgano...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.