Šta je ubilo Napoleona - nova studija ima čudan odgovor

Izvor: B92, 10.Maj.2021, 21:14

Šta je ubilo Napoleona - nova studija ima čudan odgovor

Nova studija sugeriše da je moguće da je Napoleona Bonapartu ubila njegova opsesija kolonjskom vodom.

Vojskovođa i car Francuske umro je 5. maja 1821. godine na zabačenom atlantskom ostrvu Sveta Jelena, gde je šest godina bio u bekstvu.

Dok je obdukcija kao uzrok njegove smrti navodila rak želuca, postoje i teorije prema kojima je Napoleon zapravo otrovan, prenosi RTS.

Istraživač u oblasti biohemije Parvez Haris ima novu teoriju da se Napoleon otrovao >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << esencijalnim uljima iz svog omiljenog mirisa.

Vojni genije imao je praksu da dnevno koristi nekoliko boca kolonjske vode, a istraživanja su pokazala da esencijalna ulja koja se koriste u proizvodnji mirisa, mogu nekada da utiču na rad endokrinih žlezda i uzrokuju tumore.

Napoleon je bio veliki promoter kolonjskih voda, koje su prvi put ušle u komercijalnu proizvodnju 1792. Tada su mogli da ih priušte samo moćni i vrlo bogati.

Iako Napoleon nije voleo lekare i izbegavao je lekove, bio je uveren u zdravstvene beneficije kolonjske vode.

"Dakle, najmanje 20 godina kupao se u mirisima, polivao se njima, a flaše pune parfema nosio je i tokom vojnih pohoda", objasnio je profesor Haris.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.