Šta je ubilo Napoleona - nova studija ima čudan odgovor

Nova studija sugeriše da je moguće da je Napoleona Bonapartu ubila njegova opsesija kolonjskom vodom.

Život

Izvor: B92

Nedelja, 09.05.2021.

13:29

Šta je ubilo Napoleona - nova studija ima čudan odgovor
Foto:Shutterstock/Matthew Leigh

Vojskovođa i car Francuske umro je 5. maja 1821. godine na zabačenom atlantskom ostrvu Sveta Jelena, gde je šest godina bio u izgnanstvu.

Dok je obdukcija kao uzrok njegove smrti navodila rak želuca, postoje i teorije prema kojima je Napoleon zapravo otrovan, prenosi RTS.

Istraživač u oblasti biohemije Parvez Haris ima novu teoriju da se Napoleon otrovao esencijalnim uljima iz svog omiljenog mirisa.

Vojni genije imao je praksu da dnevno koristi nekoliko boca kolonjske vode, a istraživanja su pokazala da esencijalna ulja koja se koriste u proizvodnji mirisa, mogu nekada da utiču na rad endokrinih žlezda i uzrokuju tumore.

Napoleon je bio veliki promoter kolonjskih voda, koje su prvi put ušle u komercijalnu proizvodnju 1792. Tada su mogli da ih priušte samo moćni i vrlo bogati.

Iako Napoleon nije voleo lekare i izbegavao je lekove, bio je uveren u zdravstvene beneficije kolonjske vode.

"Dakle, najmanje 20 godina kupao se u mirisima, polivao se njima, a flaše pune parfema nosio je i tokom vojnih pohoda", objasnio je profesor Haris.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

43 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

18 h

Podeli: