Srpski naučnici deo svetskog tima

Izvor: B92, 03.Sep.2008, 00:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srpski naučnici deo svetskog tima

Naučnici iz Srbije, njih oko 20, deo su tima od 20.000 svetskih naučnika angažovanih na četrnaestogodišnjem projektu Evropskog instituta za nuklearna istraživanja, kojim će biti eksperimentalno izveden "Veliki prasak", čime bi bilo omogućeno dostizanje konačnog cilja - objašnjenja nastanka Svemira.

Projekat, u čiju izradu je bilo uključeno 7.000 fizičara, obuhvatio je izradu četiri detektora, pri čemu su dva točka od nerđajućeg čelika na jednom detektoru, prečnika >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << devet metara i težine 120 tona, napravljena u fabrici "Lola", dok je u izradi drugog detektora učestvovao Institut "Vinča".

Direktor Instituta za fiziku, koji je takođe uključen u projekat, dr Dragan Popović kaže da je reč o eksperimentu koji će se odvijati u fazama i koji bi mogao da da odgovore na mnoga naučna pitanja. On je dodao da činjenica da je Srbija uključena u projekat predstavlja veliko priznanje za našu nauku.

"Napravljen je jedan veliki akcelerator - Veliki hadronski sudarač (LHC), čiji je zadatak da ubrza snop protona koji će biti usmereni jedan ka drugom kako bi došlo do sudara pri kojem se oslobađa velika energija čija je vrednost, po pretpostavci, jednaka onoj koja je postojala u stomilionitom delu sekunde nakon velikog praska", objašnjava Popović.

On dodaje da će detektori u čijoj su izradi učestvovali naučnici iz Srbije biti ugrađeni u akcelerator koji će biti postavljen u tunelu dugom oko 26 kilometara na 100 metara ispod zemlje.

"Kada dođe do sudara snopova protona, doći će do oslobađanja energije i oslobodiće se čestice koje su postojale nakon velikog praska, koje ćemo onda pratiti detektorom i pokušati da dobijemo sliku kako je sve počelo, napravimo rekonstrukciju događaja i proverimo naše teorije o prirodi", ističe direktor Instituta za fiziku.

Popović naglašava da je to prvi put u istoriji da su angažovani toliki ljudski i kadrovski potencijali i da su u projekat uključene "sve zemlje koje nešto vrede".

Svaka od država uključenih u projekat je, kako je rekao, dobila udeo u projektu srazmerno svojim mogućnostima i svojoj veličini i pruža se mogućnost da fizičari iz Srbije u narednom periodu česće borave u Evropskom institutu za nuklearna istraživanja (CERN), da tamo rade i unapređuju svoja znanja.

"Toliki novac, toliki resursi i toliko znanje uloženo u projekat predstavlja jedan civilizacijski poduhvat. Ne biti deo toga i ostaviti to da prođe pored vas - bio bi intelektualni skandal, jer mi imamo dovoljno i znanja i pametnih ljudi da, prema svojoj veličini, radimo kao i drugi", zaključuje Popović.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.