Srbija u šoku, majka davala bebi lek za šizofreniju; Neke oblike zlostavljanja dece ne primetimo

Izvor: B92, 18.Maj.2023, 10:09

Srbija u šoku, majka davala bebi lek za šizofreniju; "Neke oblike zlostavljanja dece ne primetimo"

U emisiji "Jutro" se, između ostalog, pričalo i o situaciji koja je uznemirila sve roditelje, a radi se o majci iz Kovina koja je bebi staroj svega šest meseci davala lek onzapin kako dete ne bi plakalo.

A. N. (21) iz Kovina uhapšena je zbog sumnje da je svojoj bebi staroj šest meseci davala lek "ONZAPIN" koji služi za lečenje šizofrenije, a dete je, kako se saznaje, u bolnicu "Dr Vukan Čupić" primljeno u stanju katatonije. Ovaj slučaj potresao je sve, jer je prema rečima >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << majka davala ovaj lek kako bi beba bila mirna i da ne bi plakala.

Koliko je ovo opasno za dete? Da li ovaj lek može ostaviti trajne psihičke posledice na detetu? Kako je moguće da se majka odluči na ovakav korak? O tome se pričalo sa gostima "Jutra", pedijatrom Sašom Milićevićem, psihologom i psihoterapeutom Snežanom Anđelić, a u program se uključila i i Biljana Grbović iz Udruženja roditelja Matica.

Biljana Grbović iz Udruženja roditelja Matica je rekla da je u pitanju kriminalno ponašanje i da je "drago što je zakon prepoznao ovo, jako često neke oblike ozbiljnog zlostavljanja dece ne primetimo, jedan od najčešćih oblika je taj što provode dosta vremena na telefonu".

Psiholog je naglasila kakvo je psihičko stanje majke, jednostavno je u takvom mentalnom stanju da ona poseže za nečim što zna da je loše, ali ona tako nešto ne može da kontroliše.

Pedijatar mora da bude dobro informisana da bi prepoznala kako nije dobro, da bi posegla za time da trzi pomoć, a ne da povredi dete.

Celokupan prilog pogledajte u video materijalu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.