Srbija bruji o gnusnoj grupi na Telegramu: Kako žene mogu da se zaštite? VIDEO

Izvor: B92, 09.Mar.2021, 20:57

Srbija bruji o gnusnoj grupi na Telegramu: Kako žene mogu da se zaštite? VIDEO

Nedavno je otkrivena grupa na Telegramu sa 36.000 muškaraca sa Balkana, na kojoj su razmenjivani intimni snimci, ali i privatni podaci bivših partnerki koje nisu na to pristale. Kako je moguće da stvari toliko izmaknu kontroli, pa da društvena mreža postane tržište za pornografske slike koje dele tinejdžeri i odrasli?

"Prvo, morate da imate poverenja u onaj sistem u kome delite privatne fotografije, a oni ipak pripadaju nekome. Sve su to privatne firme. Oni se trude da maksimalno >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << zaštite podatke, ali ne uspevaju uvek u tome", rekao je za 150 minuta Prve TV Vojislav Rodić, IT stručnjak.

Dodaje i da, sve i da neko deli samo društveno prihvatljive fotografije, to ne znači da one ne mogu da se iskoriste zahvaljujući alatima koji su sve dostupniji. Radi se o animacijama u kojima je moguće uzeti nečiji lik i staviti ga na tuđe telo. Tako mogu da se naprave fotografije, ili video-snimci koji nisu nimalo društveno prihvatljivi.

Šta to znači imati poverenje u nekoga, i kako se stiče?

"Postoje i one kategorije kada ne delimo fotografije na društvene mreže, već ih putem određenih aplikacija šaljemo osobi sa kojom smo, recimo, u vezi", naglašava psiholog Aleksandra Đurić.

Kako kaže, za zloupotrebu tih fotografija motivi mogu biti osveta, materijalna dobit ili nešto drugo. Poverenje bi trebalo da se stiče isključivo kroz dela ljudi. Samo konstantnost u nečijim postupcima ukazuje nam na to da li možemo da imamo poverenja u neku osobu, ali ni to ne mora da znači da neće biti narušeno.

Kako žene mogu da se zaštite?

U ovakvim slučajevima, žene su najčešće žrtve, a problem je u tome što nisu tako dobro pravno zaštićene.

Žrtve u Srbiji imaju dva načina da zaštite svoje interese i prava, kaže advokat Ahmed Delimeđac. Prvo, tuženjem za materijalnu i emotivnu štetu, jer žrtvi takvi snimci narušavaju ugled

Drugi način jeste tuženje u krivičnom postupku, ali sva krivična dela pod koja bi ovo moglo da se podvede predviđaju gonjenje po privatnoj tužbi. To znači da žene same moraju da vode ceo postupak.

Kazne su male, smatra Delimeđac - maksimalno do dve godine zatvora, a javno tužilaštvo ne učestvuje uopšte u ovakvim postupcima.

Pogledajte više o ovoj temi u video-snimku:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Ponižavanje i gnusni snimci nisu svima uznemirujući: "Kako da se učlanim?"

Izvor: B92, 09.Mar.2021

Srpsku javnost je nedavno uzburkala vest da je otkrivena grupa na društvenoj mreži Telegram, čiji su članovi 36.000 muškaraca sa Balkana, a u kojoj se dele intimne fotografije i video-snimci njihovih bivših partnerki, ali i lični podaci - naravno, bez pristanka...Ovu grupu je raskrinkala Staša...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.