Spremite se, sve je najavljeno: U 18.30 iznad Srbije

Izvor: B92, 21.Feb.2024, 16:13

Spremite se, sve je najavljeno: U 18.30 iznad Srbije

Satelit bez kontrole, poznat kao ERS-2, koji je lansiran pre gotovo 30 godina, danas će pasti na Zemlju, prema rečima naučnika.

On bi se, prema poslednjoj objavi Evropske svemirske agencije (ESA) na društvenoj mreži Iks, mogao tokom popodneva i večeri videti iz Srbije jer će u atmosferu ući na potezu koji ide preko središnje Evrope.

Kako su juče najavili iz ESA, satelit je tokom pada trebalo da preleti preko Italije prema zapadnim obalama Norveške, međutim, u >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << međuvremenu se procena putanje promenila, pa bi on trebalo da preleti "malo istočnije".

Satelit “European Remote Sensing 2” (ERS-2) lansiran je 21. aprila 1995. godine. Smatra se jednim od najsofisticiranijih satelita za posmatranje Zemlje koji je razvila i lansirala Evropska svemirska agencija. Zajedno sa svojim gotovo identičnim prethodnikom – ERS-1, prikupljao je vredne podatke o kopnenim površinama Zemlje, okeanima i polarnim kapama.

Odigrao je važnu ulogu u praćenju prirodnih katastrofa kao što su velike poplave i potresi u udaljenim područjima.

ERS-2 je širok oko 11,8 metara, dimenzije njegovog solarnog panela su 11,7 x 2,4 metra, a antene SAR 10 x 1 metar. Njegova ukupna masa prilikom lansiranja bila je 2.516 kilograma, ali sada, nakon što je potrošio gorivo, ima masu od oko 2.294 kilograma.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.