Skandalozna izjava hrvatske ministarke: Srbi falsifikuju istoriju i žele sve što je tuđe

Izvor: B92, 06.Jul.2023, 16:23

Skandalozna izjava hrvatske ministarke: "Srbi falsifikuju istoriju i žele sve što je tuđe"

Hrvatska ministarka kulture i medija Nina Obuljen Koržinek reagovala je danas na deklaraciju "Granice srpske književnosti" istakavši da je njen komentar uvek isti: zato što se bavi mitovima i posezanjem za tuđim kulturnim vrednostima, Srbija se nalazi tu gde se nalazi.

Deklaracija je donesena na 4. interkatedarskoj srbističkoj konferenciji 24. i 25. juna u Tršiću, rodnom mestu Vuka Stefanovića Karadžića, a danas su na nju reagovale i Matica hrvatska i Hrvatska akademija >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << nauke i umetnosti.

"Pratili smo i pripremu te konferencije i šta se događa. Dobro je da su Matica hrvatska i Hrvatska akademija nauka i umetnosti, kao najveći stručni autoriteti, reagovali. Moj je komentar uvek isti - upravo zato što se bavi mitovima, posezanjem za tuđim kulturnim vrednostima, Srbija se nalazi tamo gde se nalazi", rekla je ministarka novinarima nakon sednice vlade.

"Hrvatska je država koja se izborila u ratu za svoju slobodu i nezavisnost, članica smo Evropske unije, naš je jezik priznat, delimo evropske vrednosti s drugim državama članicama i ne bavimo se takvim besmislenim posezanjima", istakla je Obuljen Koržinek.

Smatra kako je to u slučaju Srbije "posledica potrebe da se zabavi njihova javnost i da se ti mitovi stalno perpetuiraju".

"Žalosno, trebalo bi to da prestane. Poslala sam poruku i njihovoj ministarki i ljudima s kojima sam razgovarala, neka se bave srpskom književnošću, istorijom i baštinom, budućnošću Srbije i srpskog naroda i neka prestanu da tragaju za onim što je hrvatsko", istakla je.

Hrvatska je, dodala je, među afirmisanim i realizovanim evropskim državama koje dele evropske vrednosti.

"Mi smo u toj grupi naroda i država, a oni su tu gde jesu i, dok ne prestanu na takav način da žele tuđe i falsifikuju istoriju, neće biti dobro, u prvom redu za njih i za njihov narod", poručila je Obuljen Koržinek.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.