Sećanje na repera ne bledi: Četvrta godišnjica smrti Dalibora Andonova Grua

Izvor: B92, 09.Sep.2023, 10:11

Sećanje na repera ne bledi: Četvrta godišnjica smrti Dalibora Andonova Grua

Reper je tragično preminuo na današnji dan 2019. godine, tokom vozeći kajt

Dalibor Andonov Gru tragično je izgubio život pre četiri godine, na današnji dan, 9. septembra u 46. godini. Poznati srpski reper je poginuo 9. septembra 2019. godine na Dunavu, tokom vožnje kajta, između Velikog ratnog ostrva i Crvenke, kada je zbog košave i jakih udaraca u vodu zadobio dva preloma kičme, nakon čega se udavio. Iza sebe je ostavio suprugu Danicu i dva sina.

Gru je sahranjen >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << 12. septembra na groblju "Orlovača".

Sećanje na ovog repera ne bledi, a u to ime je ove godine 8. marta na njegov 50. rođendan održana premijera filma "Gru tu je". Brojni muzičari i glumci pojavili su se u Domu omladine Beograda, gde je u dokumentarcu mogao da se oseti "rolerkoster i omaž čoveku koji je obeležio jednu eru i početak rađanja nove supkulture na prostorima bivše Jugoslavije".

Kada je reč o srpskom hip-hopu, sve je počelo od Dalibora Andonova Grua i uz njegove rime odrasli su brojni srpski reperi.

Gru je rođen 8. marta 1973. godine u Dimitrovgradu, gde je završio osnovnu školu, nakon čega se njegova porodica preselila u Pančevo dok je bio tinejdžer. Prvi album izdao je 1995. godine pod naslovom Da li imaš pravo.

Srbija je tada prvi put čula jednu od njegovih najpoznatijih pesama Pravo u raj - priču o momku koji je upucan, urađenu po uzoru na N.W.A. koje je mnogo voleo.

Tu pesmu danas svi znaju, ali možda nisu svesni da je Srbija tada prvi put dobila priliku da vidi rep.

Gru je među prvima izbacio komercijalni spot.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.