Saznajte šta su nanočestice i kako biljke komuniciraju

Izvor: B92, 17.Dec.2016, 20:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Saznajte šta su nanočestice i kako biljke komuniciraju

Šta su nanočestice, kako biljke komuniciraju i kako izgleda svet pod dejstvom teških droga, samo su neka od pitanja čiji se odgovori mogu čuti na Festivalu nauke "Čista desetka" u Beogradu, koji se sutra završava.

Festival nauke na Beogradskom sajmu održava se već jubilarnu, desetu godinu za redom, a ovaj put se pod sloganom "Čista desetka" na 7.000 kvadratnih metara predstavilo više od 650 naučnika.

Kako je kazala reporteru Tanjuga PR festivala Zorana Minčić >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << "najbolja naučna zabava" je predstavljena u halama 3, 3A i 11.

U Hali 3, nazvanoj "Zabava bez prestanka", osim mora znatiželjnih lica mogu se videti i brojni štandovi sa epruvetama punim šarenih tečnosti i zadimljenim bočicama.

Malo dalje, u istoj sali, posetioci mogu jednostavnim ulaskom u kabine da osete kakve su klime na drugim krajevima sveta.

Te kabine simuliraju uslove ekvatorijalne, pustinjske i subpolarne klime te se za čas možete i ugrejati i smrznuti.

Na festivalu nisu prikazane samo postavke prirodnih nauka, već su svoja dostignuća pokazale i naučne discipline poput psihologije.

Naime, na štandu laboratorije za eksperimentalnu psihologiju Filozofskog fakulteta, može da se vidi koliko je teško, skoro nemoguće "odbviknuti se navike".

Kako je kazala jedna od učesnica tog štanda Marija Stoičković, to su hteli da pokažu na prostom primeru vožnje bicikla.

Na njihovoj postavci izložen je bicikl sa obrnutim komandama koji, kako nam je rekla, retko ko da je vozio duže od par sekundi, a cilj mu je da dokaže da ljudski mozak, jednom naučen da okreće volan i pedale na jednu stranu, vrlo teško pristaje na drugačije.

"Ako smo svi naučili da vozimo bicikl na jedan način, da okrećemo pedale na desno, ovo pokazuje koliko je teško kada okrenemo sve na drugu stranu".

Osim bickla, kod njih se mogu videti i optičke iluzije koje pokazuju kako nas mozak vara i da li ipak možemo da ispravimo iluzije čak i kada znamo da se to dešava.

"Vrlo često se ispostavi da ne možemo", zaključila je Stoičković.

Na Festivalu se ove godine može iskustiti i kako to izgleda hodati i voziti pod dejstvom alkohola i teških droga.

To iskustvo posetiocima pružaju članovi Strukovnog udruženja policije "Dr Rudolf Arčibald Rajs", koji u sklopu svoje postavke imaju posebno dizajnirane "pijane naočare".

Kako je rekao predstavnik tog udruženja Dejan Pavlović, jednom kad stavi te naočare, posetilac može da vidi svet onakav kakviim bi ga video da je zaista pod dejstvom alkohola ili narkotika.

Nakon toga, objasnio je, moraju proći kroz dva poligona "sudarajući" se usput sa preprekama koje se mogu naći i u realnom životu.

Oni pod sloganom "Bistra glava, sigurna vožnja", kaže Pavlović , imaju za cilj "da svi vide pri čistoj svesti, kako motoričke sposobnosti budu poremećene po uticajem alkohola".

U Hali 3 je i zona zvana "Ekspertinejdžeri" koja se nalazi na galeriji.

Tu, kako je kazala Minčić, tinejdžeri iz cele Srbije svojim vršnjacima prezentuju naučna saznanja iz oblasti optike, imunologije, istorije, matematike i hemije.

Ispod Galerije, nalazi se Mala zona namenjena najmlađim posetiocima festivala, onim do sedam godina.

Oni tu mogu da se zabave i nauče mnogo toga na način prilagođen njihovim godina.

Po prvi put od svog osnivanja, Festival nauke je Halu 3A posvetio i srpskom velikanu Nikoli Tesli.

Hala 3A je tokom festivala preimenovana u EPS Tesla zonu i tu se može saznati koje su to oblasti koje ne bi postojale kad ne bi bilo Teslinih zaštićenih patenata.

Posetioci mogu videti i kako izgledaju neki od njih kao što su sinkroni i aisnkroni motor, obrtno magnetno polje ili Teslin transformator.

Hala 11 je posvećena naučno-fantastičnim šou programima a tu se tokom trajanja festivala predstavilo šest naučnih ekipa iz šest različitih zemalja.

Tu se danas, između ostalog, mogao videti i laserski šou Univerziteta Lund iz Švedske, tokom kojeg su, kako kaže Minčić, posetioci čak i plesali.

Festival nauke otvoren je u četvrtak, 15. decembra a traje do nedelje, 18. decembra u halama 3,3A i 11 Beogradskog sajma.

Cena ulaznice je 450 dinara.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Saznajte šta su nanočestice i kako biljke komuniciraju

Izvor: NoviMagazin.rs, 17.Dec.2016

Šta su nanočestice, kako biljke komuniciraju i kako izgleda svet pod dejstvom teških droga, samo su neka od pitanja čiji se odgovori mogu čuti na Festivalu nauke "Čista desetka" u Beogradu, koji se sutra završava...Festival nauke na Beogradskom sajmu održava se već jubilarnu, desetu godinu za...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.