Sajt koji nudi Srpkinje strancima podigao sve na noge, advokat otkrio: Prevara Boris i Nataša

Izvor: B92, 25.Sep.2022, 12:00

Sajt koji nudi Srpkinje strancima podigao sve na noge, advokat otkrio: "Prevara 'Boris i Nataša'"

Danima se polemiše i piše o sajtu koji se predstavlja kao svojevrsni "vodič" muškarcima za pronalazak supruge u inostranstvu. Na sajtu se žene predstavljaju kao roba koja se može kupiti, a tu su i Srpkinje. Srpske neveste, navodi se, "koštaju" od 6.900 do 26.900 dolara. Da li je ovde reč o trgovini ljudima? To su za TV Prva komentarisali stručnjak za bezbednost na internetu Katarina Jonev i advokat Lazar Glišović.

"Poslednjih nekoliko godina zapravo internet i jeste plodno >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << tlo što se tiče kreiranja ovakve vrste sajtova koji imaju za cilj ili umrežavanje srodnih duša, odnosno takozvani dejting sajtovi, ali su ovakve pojave gde se može direktno kupiti ženska osoba, takođe u porastu. Ovaj sajt smo kolega i ja jutros imali priliku da pogledamo kako izgleda zapravo i jeste veoma ponižavajuć za žene u samom smislu da se mogu otkupiti da budu supruge muškarca, do toga da ima opseg koliko godišnje treba budući mladoženja da odvoji za poklone, koliko mu treba za papirologiju za obezbeđivanje boravišnih dozvola, što je zaista za žene ponižavajuće", priča na početku razgovora stručnjak za bezbednost na internetu Katarina Jonev.

Ona je konstatovala da nema dovoljno dokaza da bi se moglo govoriti o trgovini ljudima, ali svakako postoji sumnja i na to. Ono što je svakako očigledno je da su zloupotrebljeni podaci i fotografije devojaka sa društvenih mreža.

"Ono što jeste najbitnije pitanje jeste da li je reč o trgovini ljudima? S obzirom na to da nemamo dovoljno podataka o tome da li je slučajno neka devojka iz Srbije zaista pristala da bude buduća supruga nekoga, ovakvi sajtovi uvek treba zapravo da budu uzeti sa rezervom, ne igrati se. Veliki broj fotografija koje smo imali priliku da vidimo jesu prosto skinute sa društvenih mreža, tako da samim tim dovodimo validnost podataka, da li su te devojke svojevoljno prihvatile da budu deo te priče ili potencijalno u slučaju da pristanu na takvu vrstu poslovnog angažmana jer ovo jeste, nažalost, posao, da li će završiti u lancu trgovine ljudima", priča Katarina Jonev.

Advokat Lazar Glišović je takođe istakao da treba biti oprezan sa procenom toga o čemu se na sajtu zapravo radi.

"Ja bih bio oprezan sa ocenom, s obzirom na to da smo detaljno pregledali sadržinu ove stranice. Na neki način, tu je reč o jednom opštem vodiču gde se objašnjavaju različiti običaji, različite karakteristike različitih žena iz različitih područja, da budemo odmah načisto, dakle, nije reč samo o devojkama, odnosno ženama iz Srbije, tu je ostatak istočne Evrope i ako je za utehu, nije reč samo o siromašnom istoku. Tu su i žene iz skandinavskih država, gde se opisuje koji je trošak i koliko neki potencijalni mladoženja treba da investira da bi došlo do zaključenja braka sa nekom od žena", rekao je on.

Istakao je da mu ono što je video liči na prevaru kolokvijalno nazvanu "Boris i Nataša".

"Bitno je napomenuti da ovaj sajt sam ne nudi bilo kakve žene ili potencijalne partnerke, već on upućuje na neke, očigledno, etablirane stranice. Treba istaći da je ovakva vrsta prevare na internetu dugo poznata i nju čak američki FBI karakteriše kolokvijalno kao prevaru 'Boris i Nataša', gde neki američki državljanin komunicira putem interneta ili telefonski sa određenom ženom koja se predstavlja kao Nataša, da bi kasnije shvatio da se iza tog lažnog identiteta krije izvesni Boris. U toj vrsti prevare se najčešće odvija komunikacija dok žena ne zatraži određenu sumu novca, najčešće za kartu da bi navodno došlo do susreta, a po transferu novca, komunikacija se obustavlja"

Detaljnije u video-prilogu:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.