Rešena misterija nastanka života?

Izvor: B92, 08.Apr.2015, 14:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rešena misterija nastanka života?

Stručnjaci su ustanovili da je život na Zemlji nastao spontano, najverovatnije pre 3,8 milijardi godina.

Američki i italijanski istraživači navode da su pronašli dokaz koji ukazuje na to da su pre četiri milijarde godina mikroskopski fragmenti nalik DNK mogli da sadrže “uputstva” koja su usmerila njihov rast ka kompleksnim životnim formama.

Oni veruju da su ovi fragmenti iskoristili svoje autoevolutivne osobine kako bi izrasli u hemijske lance dugačke dovoljno >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da evoluiraju u primitivne životne forme.

Istraživanje, iza koga stoje Univerzitet u Milanu i Univerzitet u Koloradu, zasnovano je na otkriću iz 1980. godine koje je pokazalo da RNK može hemijskim putem da izmeni svoju strukturu.

RNK u organizmu obavlja niz operacija, služeći i kao neka vrsta okidača za aktivaciju i deaktivaciju pojedinih gena.

Naučnici veruju da je u ranim stadijumima javljanja života na Zemlji RNK imala veliku ulogu u stvaranju kompleksnih organizama, pre nego što su nastali proteini i DNK.

Mnogi stručnjaci smatraju da je RNK lanac suviše složen da bi jednostavno nastao kao posledica nausmičnih hemijskih reakcija. Međutim, nova studija otkrila je da samosklopivi fragmenti DNK dužine od samo nekoliko nanometara imaju sposobnost da izazovu formiranje hemijskih veza koje kratke DNK lance vezuju u dugačak niz, bez potrebe za zasebnim biološkim procesima.

Istraživanje stoga ukazuje na to da je DNK nastala zahvaljujući svojim strukturalnim osobinama i sposobnosti samoorganizacije.

Pre nastanka RNK, spontano grupisanje fragmenata nukleinskih kiselina moglo je da posluži kao obrazac njihovog hemijskog samosklapanja.

Foto: sheelamohan/FreeDigitalPhotos.net

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Rešena misterija nastanka života?

Izvor: NoviMagazin.rs, 08.Apr.2015

Stručnjaci su ustanovili da je život na Zemlji nastao spontano, najverovatnije pre 3,8 milijardi godina...Američki i italijanski istraživači navode da su pronašli dokaz koji ukazuje na to da su pre četiri milijarde godina mikroskopski fragmenti nalik DNK mogli da sadrže “uputstva” koja su...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.