Raketa Spejs Iks ostala bez goriva - uskoro pada na Mesec: Tražićemo krater

Izvor: B92, 28.Jan.2022, 22:29

Raketa Spejs Iks ostala bez goriva - uskoro pada na Mesec: "Tražićemo krater"

Deo rakete Spejs Iks trebalo bi da padne na Mesec početkom marta, prema proračunima naučnika američke svemirske agencije NASA.

Naučnici pomno prate putanju druge faze Falkona 9, rekao je predstavnik NASA-e u četvrtak. Raketa je prvobitno poletela sa Kejp Kanaverala 2015. godine noseći opservatoriju "Deep Space Climate", satelit za posmatranje.

Međutim, od tada je ostala u svemiru i nema dovoljno goriva za povratak na Zemlju.

Ako ostaje na svojoj trenutnoj >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << putanji pala bi na tamnu stranu Meseca 4. marta, rekla je NASA.

"SpaceX", privatna kompanija u vlasništvu milijardera Ilona Maska, koja je prevozila materijal i posadu u svemir, nije se oglasila.

NASA je rekla da neće moći da posmatra udar rakete teške četiri tone iz svog "Lunar Reconnaissance" Orbitera, ali će naučnici pratiti da li će i kako sudar uticati na Mesec i da li može da se vidi krater nakon pada.

Traženje kratera biće veliki izazov i može da potraje danima ili mesecima, rekao je predstavnik, uprkos tome opisujući sudar kao jedinstvenu pojavu koja "predstavlja uzbudljivu priliku za istraživanje".

Proučavanje kratera koji je formirao leteći objekat s poznatom masom i brzinom (putovaće brzinom od 9.000 kilometara na sat), kao i sastavom materijala, moglo bi da pomogne u unapređenju naučnog proučavanja Meseca.

Svemirske letelice već su se namerno rušile na Mesec u naučne svrhe, kao što je to bilo tokom misija Apollo za testiranje seizmometara.

Astronom Bil Grej, tvorac računarskog programa koji se koristi za određivanje putanja asteroida i drugih objekata, bio je prvi koji je izračunao novi smer udara u Mesec.

On misli da svemirski otpad uvek treba usmeriti prema Mesecu kada je to moguće.

"Ako udari u Mesec, onda zapravo nešto naučimo iz toga", rekao je Grej.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.