Radnici u Portugalu odneli pobedu: Zakonom kažnjivo da ih nadređeni zovu posle smene

Izvor: B92, 11.Nov.2021, 18:12

Radnici u Portugalu odneli pobedu: Zakonom kažnjivo da ih nadređeni zovu posle smene

Ljudi koji rade od kuće u Portugalu ostvarili su veliku pobedu u borbi za mentalno zdravlje na poslu nakon što je vlada usvojila pravilo koje zabranjuje šefovima da šalju poruke osoblju posle radnog vremena.

Nema ničeg goreg od toga da kad završite smenu dobijate mejlove ili pozive kojim vas nadređeni upozoravaju na to šta žele da bude urađeno sutra. Portugalska vladajuća Socijalistička partija odobrila je zakon koji će osigurati da ovo bude stvar prošlosti za ljude >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << koji rade od kuće.

Prema novim zakonima o radu, poslodavci bi se mogli suočiti sa kaznama ako kontaktiraju svoje osoblje nakon što završe dan ili pre nego što ga počnu. Pravilo se neće odnositi na kompanije koje imaju manje od 10 zaposlenih. Šefovima će takođe biti zabranjeno da na bilo koji način nadgledaju svoje zaposlene dok rade van kancelarije.

Iako je pandemija koronavirusa dovela do toga da se mnoge industrije angažuju u radu na daljinu, to je izazvalo pitanje kako su poslodavci bili u stanju da obezbede da se posao obavlja. Neke kompanije su vas naterale da se javljate na četovima svakih nekoliko minuta da biste dokazali da ste još uvek na mreži ili da ste morali da se javljate svom šefu svakih nekoliko sati.

Međutim, nova pravila u Portugalu će to zabraniti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.