Ptica stara četiri milenijuma pronađena u norveškom ledu

Izvor: B92, 07.Avg.2017, 16:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ptica stara četiri milenijuma pronađena u norveškom ledu

Smrznut, savršeno očuvan, 4.200 godina star drozd pronađen je u Norveškoj. Ptica čije starost je utvrđena ugljeničnim testovima, secirana je kako bi se utvrdilo da li su njeni unutrašnji organi uspeli da izdrže test vremena.

Drozda je otkrio službenik Norveške agencije za nadgledanje prirode, na ivici jednog snežnog smeta u planinama Opdal, izjavio je Jorgen Rosvold, istraživač Norveškog univerziteta nauke i tehnologije iz Trondhajma.

"To je apsolutno fantastično >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << otkriće! Nikada do sada nismo zavirili u 4.000 godina star organizam da vidimo kako izgleda iznutra", rekao je on.

Istraživači su prvobitno verovali da ptica nije starija više od nekoliko stotina godina, da bi potom otkrili da je norveškim nebom letela pre nekoliko milenijuma. Oni veruju i da je pticu ulovio i ubio žderavac ili lisica.

"Znamo da žedaravci koriste led da skladište hranu tokom leta. Moguće je da je ovaj drozd bio na taj način sakriven u led, ali da žderavac posle nije mogao da ga nađe", kaže Rosvold.

Ispitivanja su otkrila da su brojni organi ptice, kao na primer srce i jetra, potpuno netaknuti, što bi moglo da, bez presedana, omogući uvid u uslove života u Norveškoj pre toliko mnogo godina.

"Netaknuti organi nam pružaju mogućnost da sprovedemo testove čiji rezultati će nam pružiti uvid u stanje životne sredine u vreme smrti ptice", zaključio je Jorgen Rosvold.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Ptica stara četiri milenijuma pronađena u norveškom ledu

Izvor: Nezavisne Novine, 08.Avg.2017, 07:45

Smrznut, savršeno očuvan, 4.200 godina star drozd pronađen je u Norveškoj. Ptica čije starost je utvrđena ugljeničnim testovima, secirana je kako bi se utvrdilo da li su njeni unutrašnji organi uspjeli da izdrže test vremena...Drozda je otkrio službenik Norveške agencije za nadgledanje prirode,...

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.