Prvi put u istoriji: Dve žene šetale u svemiru

Izvor: B92, 18.Okt.2019, 15:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prvi put u istoriji: Dve žene šetale u svemiru

Američke astronautkinje Kristina Kouk i Džesika Meir danas su zajedno izašle iz međunarodne svemirske stanice da izvedu jednu popravku, čime su prvi put u šezdesetogodišnjoj svemirskoj istoriji dve žene izašle u svemir.

Prvi izlazak dve žene u svemir Kristine Kouk i Ane Maklein planiran je bio za mart, ali je američka svemirska agencija Nasa morala da ga otkaže tri dana pre planirane akcije zato što nisu imali dva skafandera odgovarajuće veličine za izlazak.

>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />Današnji izlazak je zvanično počeo u 13.38 po centralnoevropskom vremenu i trebalo je da traje nekoliko sati, a zadatak je da se zameni jedinica za punjenje baterije koja se pokvarila prošlog vikenda.

Prva Amerikanka koja je izašla u svemir pre 35 godina Keti Saliven je izrazila oduševljene i rekla da je dobro da konačno ima dovoljno žena astronauta obučenih za svemirske šetnje da omoguće da se tako nešto dogodi.

Šefovi Nase kao i žene i drugi širom sveta navijali su za dve astronautkinje a istovremenu su mnogi ukazali da će ovako nešto ubuduće verovatno postati rutinska stvar, prenosi AP.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.