Prvi Evropljani su bili ljudožderi

Izvor: B92, 24.Jun.2009, 13:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prvi Evropljani su bili ljudožderi

Prvi stanovnici evropskog kontinenta bili su ljudožderi, a naročito su voleli "sočno i meko dečje meso", tvrde španski naučnici koji godinama vrše iskopine u arheološkom basenu Atapuerko, nedaleko od Burgosa, na severu zemlje.

Ovde, u pećini Gran Dolina, arheolozi su pronašli razne fosilizovane ljudske ostatke, stare više od 800.000 godina, koji su pripadali prvoj ljudskoj vrsti koja je nastanila stari kontinent (Homo antecessor, takoreći deda Neandertalca), koja je >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << došla iz Afrike.

Ono što je odmah privuklo pažnju paleontologa, je činjenica da su u blizini Gran Doline zakopane zajedno sa ostacima životinja, poput bizona, jelena i konja, i kosti 11 ljudskih bića, među kojima je najviše dece od tri do 12 godina.

Ovi fosilni ostaci, objasnio je Hose Marija Bermudes de Kastro sa Prirodnjačkog muzeja u Madridu, "imaju, kao i životinjski, tragove kamenih noževa i čerečenja", što upućuje da su poslužili kao hrana.

Ljudožderstvo Homo antecessora, tvrde španski stručnjaci, bilo je oblik "gastronomskog, a ne ritualnog kanibalizma".

Drugim rečima, naši davnašnji preci su rado jeli svoje srodnike da bi utolili glad, a ne da bi izvodili rituale.

Zajedno sa ostacima ljudi i životinja ove "gozbe" pronađeni su i oštri noževi od silikata i kvarca koji su najverovatnije bili korišćeni za sečenje i čerečenje lovine.

Po mišljenju Erualda Karbonela, sa univerziteta u Taragoni, koji predvodi arheološki tim zajedno sa De Kastrom i Huanom Luisom Arsuagom sa univerziteta u Madridu, u slučaju kanibalizma Gran Doline reč je verovatno o grupi koja je upala na neprijteljsku teritoriju, teritoriju "konzumenata", koji su nakon borbe jednostavno pojeli najmlađe kao "dobar zalogaj".

Pronađeni ljudski ostaci uglavnom pripadaju deci ali ima i kostiju dvoje mlađih odraslih osoba od kojih je jedna žena.

"Ubijali su suparnike, a zatim bi ih pojeli", objasnio je De Kastro.

Iskopine u Atapuerci su "prvi slučaj kanibalizma koji je dobro dokumentovan u istoriji čovečanstva mada to ne znači da je i najstariji", zaključak je španskog istraživača.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.