Prva pomoć za dete koje je progutalo sitan predmet i počelo da se guši

Izvor: BKTV News, 07.Apr.2017, 16:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prva pomoć za dete koje je progutalo sitan predmet i počelo da se guši

Svaki roditelj se barem jednom suočio sa situacijom da mu se dete zagrcne, usled većeg komada hrane ili sitnog predmeta koje je progutalo tokom igre. Statistika kaže je ovo uzrok čak trećine smrti kod mladih do 14 godina.

Da se ova noćna mora ne bi završila sa tragičnim ishodom, najpre treba da znate dve stvari:

- uprkos strahu i panici, ponašajte se smireno, da se dete ne bi dodatno uplašilo; - nikako ne pokušavajte da izvadite predmet prstima, jer samo možete >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << pogoršati situaciju!

Ovome su podložnija mlađa deca, zbog poriva da "trpaju sve u usta", a i zbog cilindričnog oblika jednjaka koji je pogodan za optrukciju.

Koliko je samo doktora i stručnjaka apelovalo da se žvaće dugo i sporo, ne samo zbog pravilnije razgradnje namirnica u želucu, već i da bi se sprečilo davljenje hranom. Učite svoju decu da je svaki zalogaj potrebno sažvakati barem 33 puta pre gutanja.

Najčešće se desi da se deca zagrcnu korom hleba, parčetom jabuke, kokicama, bombonama, pa se savetuje roditeljima da prate kako dete jede i izbegavaju da im daju bombone.

Što se predmeta tiče, obično su to lego kockice, dugmad, metalni novac, delovi igračaka...

- U uzrastu do tri godine, čak 80 odsto dece ima ovaj problem, a pored navedenog jako su opasni i čokolada s lešnikom i alkalne baterije iz igračaka, čak i ako se progutaju, jer mogu napraviti koroziju u želucu - kaže za BKTVNews primarijus doktor Snežana Tomić, pedijatar u "Dr Raketić".

U trenutku kada se nešto zaglavi u grlu, detetove oči se šire, i ono počinje instiktivno da kašlje, jer telo pokušava da izbaci predmet napolje. Pedijatri savetuju da postupite ovako: najpre navedite dete da se nakašlje. Položaj tela u tom trenutku nije bitan, jer će se dete instiktivno postaviti.

Ukoliko je prekinuto disanje, pozovite hitnu pomoć, ali ga nikako nemojte ostaviti samo. Dete uhvatite za donju vilicu i položite ga preko kolena (ako ste dešnjak, preko desnog kolena i obratno) tako da glava pada nadole. Drugom, slobodnom rukom udarite dete pet puta između lopatica, kako bi zaglavljeni predmet ispao.

Ako predmet posle pet udaraca nije ispao, izvedite Hajmlihov zahvat. Ovu tehniku treba smenjivati pokušajem preko kolena. Pogledajte kako se izvodi Hajmlihov zahvat:



U slučaju da dete izgubi svest, treba ga položiti na leđa tako da su mu disajni putevi slobodni i da nema ništa u ustima. Pozvati hitnu pomoć. Pri čekanju hitne pomoći, dati mu veštačko disanje: tri puta po pet udisaja uz 30 kompresija grudnog koša.

Upamtite, samo u slučaju da predmet kojim se dete davi dobro vidi i štrči toliko da se može uhvatiti prstima, može se izvaditi rukama! U suprotnom, nikako ne stavljati prste detetu u usta, jer se može desiti da se predmet još više zaglavi!

Doktorka Tomić još savetuje da u slučaju ako je dete progutalo predmet nikako ne treba prepustiti sve slučaju ili posegnuti za "narodnom medicinom". Njena preporuka je da dete odmah treba odvesti na dežurnu kliniku i uraditi rentgen i endoskopiju. Čak i u slučajevima da je dete progutalo predmet i oseća se dobro, kao i da je predmet izvađen, treba otići kod doktora jer može da se desi da je dete aspiriralo deo zaglavljenog predmeta ili hrane usled čega može doći do temperature ili upale pluća.

Nastavak na BKTV News...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.