Posle zabrane “cajki” u Hrvatskoj pojavio se snimak iz Zagreba: Znate li vi šta slušate? VIDEO

Izvor: B92, 05.Mar.2023, 14:32

Posle zabrane “cajki” u Hrvatskoj pojavio se snimak iz Zagreba: Znate li vi šta slušate? VIDEO

Zabrana koncerta narodne muzike u Puli je jednako šokirala građane i Hrvatske i Srbije. Ipak, uprkos tome, u noćnim klubovima širom susedne Hrvatske dominira zvuk domaćeg turbofolka. Svi su saglasni oko jedne stvari – zabrana nije rešenje.

Većina mladih u Hrvatskoj uživa u zvucima srpskog turbofolka i rado priznaju da nema pravih veselja bez toga. Naši izvođači pune klubove i uvek se traži karta više.

"Ovde ima dosta klubova u kojoj nastupaju srpski izvođači. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Skoro je bio i Saša Kovačević, a bili su i Sergej Ćetković i Bajaga" navela je naša sagovornica Martina.

"Ovde žive i Albanaci koji slušaju srpsku muziku bez problema. Gostovali su i Nucci i Teodora, a postoji i jedan klub koji angažuje samo srpske zvezde. Vrlo sam šokirana odlukom", dodala je ona.

Tokom prethodnih dana se na društvenim mrežama ponovo pojavio stari prilog hrvatskog medija Njuzbara, u kom su anketirani žitelji Zagreba na temu srpske i hrvatske muzike. Ispitanicima su tada čitani stihovi Tompsonovih pesama, ali i stihovi pesama Olivera Dragojevića, Prljavog kazališta, Josipe Lisac i Sinana Sakića. Prilog je napravljen kako bi odgovorili na pitanje da li Hrvati znaju razliku između stihove Josipe Lisac i Sinana Sakića.

Građani nisu ni prepoznali stihove pesme “Škorpion” u izvođenju Marka Perkovića Tompsona, te su se sa velikim zgražavanjem čudili i poručili kako tako nešto treba zabraniti. Međutim, kako su istakli, rado slušaju Tompsona, pevača čiji su tekstovi vezani za proterivanje Srba iz Hrvatske. Ipak, kada su im pročitani stihovi pesme “Lepa do bola” od Sinana Sakića, naveli su da je poruka pesme ljubavna i lepa, a nisu ni znali da numera dolazi zapravo iz Srbije.

Kako je istoričar Goran Šarić ranije naveo za portal B92.net, sama ideja da je neko manje vredan zato što sluša drugu vrstu muzike, pa još, srpsku, je šovinizam najgore vrste.

“Ništa tekstovi tzv. cajki, kako u Hrvatskoj s prezirom zovu srpski pop-folk nisu isprazniji od tekstova pesama istarskih pevača, ali je produkcija pop-folka daleko bolja i kvalitetnija“ istakao je ranije Šarić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.