Plus sajz manekenka pokrenula peticiju: Aviokompanije treba da nam obezbede više od jednog sedišta

Izvor: B92, 17.Apr.2023, 21:13

Plus sajz manekenka pokrenula peticiju: "Aviokompanije treba da nam obezbede više od jednog sedišta"

Džejlin Čejni radi kao plus sajz model, a sada je odlučila da progovori u svoje, ali i u ime drugih plus sajz modela koji moraju često da putuju avionima. Ona je, naime, odlučila da iskoristi svoju popularnost na društvenim mrežama kako bi aviokompanijama ukazala na problematiku veličine sedišta i prostora u njihovim avionima koji nisu prilagođeni krupnijim putnicima.

Pokrenula je Change.org peticiju kojom želi da "zaštititi putnike većih proporcija" te iznela nekoliko >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << zahteva kako oni ne bi imali problema tokom letova.

Do pokretanja peticije došlo je nakon što je tvrdila da su ona i njen verenik bili izloženi diskriminaciji na nedavnom letu iz Paska za Denver, koji je otprilike trajao nešto više od dva sata. Tvrdi da su drugi putnici odbili da sede pored njih, a njih su dvoje tokom leta dobijali ‘komentare pune mržnje‘ i ‘poglede neodobravanja‘.

"Kao veći putnici, moj partner i ja smo nažalost doživeli diskriminaciju i neprijatnost tokom leta", napisala je ona i dodala je da ovo nije prvi put da se osećala diskriminisanom u avionu.

"Na drugom letu bila sam prisiljena da zauzmem samo jedno sedište s nepomičnim naslonima za ruke koji su mi naneli bol i prouzrokovali modrice", napisala je i navela da čak i kada ona i njen verenik sami kupe dodatna sedišta u avionu, drugi putnici i osoblje aviona i dalje ih maltretiraju.

Priznala je da joj je letenje avionom prouzrokovalo bol i ranjivost i da bi avio kompanije trebalo da uzmu u obzir plus-sajz osobe prilikom rezervacije letova i da traže od FAA-e (Savezna uprava za civilno vazduhoplovstvo, odnosno agencija američkog Ministarstva saobraćaja nadležna za regulisanje i nadziranje svih aspekata civilnog vazdušnog saobraćaja u SAD-u) da sprovede njene zahteve.

"FAA mora da zahteva od svih avioprevoznika da sprovedu jasnu politiku koja se tiče veličine kupaca, a koja će dati prednost udobnosti i dobrobiti svih putnika. Ova bi politika trebalo da uključuje jasne smernice o udovoljavanju potrebama većih putnika, poput osiguravanja većih sedišta, daljih sigurnosnih pojaseva i alternativnog rasporeda sedenja", napisala je Čejni u peticiji.

"Svim putnicima veće telesne težine trebalo bi osigurati dodatno slobodno sedište, ili čak dva ili tri sedišta zavisno od njihove veličine, kako bi se zadovoljile njihove potrebe i osigurala im se udobnost tokom leta", napisala je influenserka koja smatra da bi avio kompanije trebalo u potpunosti da nadoknade trošak dodatnih sedišta za ljude kojima je takva kupovina potrebna.

FAA trenutno nema propisanu službenu veličinu sedišta za avio prevoznike, a, prema Rojtersu, prosečna širina u ekonomskoj klasi u avionu iznosi oko 43 centimetra pa je dostupno oko 76 centimetara prostora za noge kada je sedište nagnuto natrag.

Čejni je takođe pozvala avio prevoznike da "pruže dodatnu pomoć putnicima veće telesne težine na aerodromima ako je to potrebno, uključujući pomoć s invalidskim kolicima i ukrcavanjem" te da takođerosiguraju odgovarajuću obuku zaposlenih za delovanje u "osetljivim situacijama i pružanje odgovarajuće korisničke usluge putnicima veće telesne težine".

U peticiji takođe poziva da se uvedu veći toaleti za putnike te da bi svaki avion trebalo da ima barem jedan toalet koji će biti pristupačan i osobama u invalidskim kolicima. Toaleti u avionima imaju prosečnu širinu od oko 60 centimetara, zavisno o kojoj se avio kompaniji radi, što je oko 25 centimetara manje od prosečne veličine pokretnih WC kabina, piše Washington Post.

Čejni je prozvala i TSA (Putnu sigurnosnu agenciju koja vrši kontrolu putnika i prtljage na aerodromima u SAD-u) te navela da bi trebalo da primene jasne smernice za proveru putnika veće telesne težine, da obuče svoje osoblje kako s poštovanjem da komuniciraju s njima i da osiguraju pristupačnu opremu tokom provere putnika.

Za sada je njena peticija prikupila 3951 potpis od njenog postavljenog cilja koji uključuje 5000 potpisa.

Čejni sebe naziva kreatorkom sadržaja vezanih uz putovanja, modu i životni stil plus-sajz osoba, a ima gotovo 100 hiljada pratilaca na Instagramu, prenosi jutarnji.hr.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.