Pet činjenica za današnji dan, 21. april

Izvor: BKTV News, 21.Apr.2017, 07:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pet činjenica za današnji dan, 21. april

Redakcija portala BKTVNews izdvojila je najznačajnije činjenice koje su obeležile vreme iza nas, a kojih ćemo se sa znatiželjom sećati svake godine na današnji dan.

1. Rođena engleska književnica Šarlota Bronte

Na današnji dan 1816. godine rođena je engleska književnica irskog porekla Šarlota Bronte, koja se proslavila već prvim romanom "Džejn Ejr". Šarlot, Emili i En su 1846. godine objavile zajedničku zbirku pesama pod muškim pseudonimima >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << Karer, Elis i Ekton Bel. Knjiga nije privikla veliku pažnju, ali one su nastavile da pišu i već sledeće godine su objavile svoje prve romane. Šarlota je objavila “Džejn Ejr”, Emili “Orkanske visove”, a En “Agnes Grej”. Šarlotin roman je postigao najveći uspeh i stekao ogromnu popularnost.

2. Prva opereta u Narodnom pozorištu

Na današnji dan 1882. godine u Narodnom pozorištu u Beogradu izvedena je prva srpska opereta "Vračara" Davorina Jenka, autora muzike za srpsku himnu "Bože pravde". Tekst himne delo je Jovana Ðorđevića, poznatog intelektualca, klasičara, dramskog pisca.

3. Preminuo srpski književnik Jovan Đorđević

Godine 1900. preminuo je srpski književnik Jovan Ðorđević, veliki kulturni i nacionalni radnik. Studirao je filozofiju i medicinu u Pešti. Bavio se publicistikom i novinarstvom, uređivao je "Srpski dnevnik", bio sekretar Matice srpske i urednik njenog "Letopisa". Osnivač je Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu i jedan od osnivača Narodnog pozorišta u Beogradu i njegov upravnik. Bio je profesor istorije na Velikoj školi u Beogradu, lični učitelj kralja Aleksandra Obrenovića, nakratko i ministar prosvete. Objavio je "Opštu istoriju" i više prevoda, posebno dramskih tekstova. Autor je dramskog dela "Markova sablja" čiji je, između ostalog, sastavni deo i pesma "Bože pravde" koja je postala himna Srbije (1872). Muziku za himnu komponovao je Davorin Jenko. Ostala  dela: "Radnja Blagoveštenskog sabora" (bio je poslanik na saboru  1861.) "Latinsko-srpski rečnik".

4. Bombardovan Žeželjev most

Na današnji dan 1999. godine tokom agresije NATO-a na Srbiju (SRJ) bombardovan je Poslovni centar "Ušće" (nekada CK SKJ) u Novom Beogradu i  Žeželjev most na Dunavu u Novom Sadu, a drugi put je napadnut  most na Dunavu kod Beške koji je onesposobljen, čime je prekinut  saobraćaj na autoputu E-75 između Beograda i srpsko-mađarske  granice.

5. Preminuo legendarni pevač Princ

Godine 2016. preminuo je Princ, američka pop zvezda. Princ Rodžer Nelson, kako mu je bilo puno ime, pevač, kompozitor, aranžer,  smatran je za jednog od najinventivnijih muzičara svog doba. Postao  je globalna zvezda osamdesetih 20 veka, a njegov album "Purple rain",  objavljen 1984. proglašen je jednim od najboljih muzičkih albuma  uopšte. Među njegove najveće hitove ubrajaju se "Purple Rain", "Little Red Corvette", "Let`s Go Crazy" i "When Doves Cry", "Cream"  i "Kiš".

Nastavak na BKTV News...






Povezane vesti

Pet činjenica za današnji dan, 22. april

Izvor: BKTV News, 22.Apr.2017, 07:02

Redakcija portala BKTVNews izdvojila je najznačajnije činjenice koje su obeležile vreme iza nas, a kojih ćemo se sa znatiželjom sećati svake godine na današnji dan...Pre nego što je postao pisac, Servantes je bio vojnik. U bici kod Lepanta ostao je bez ruke. U zatvoru u Valensiji, gde je zatočen...

Nastavak na BKTV News...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.