Pet činjenica za današnji dan, 22. april

Izvor: BKTV News, 22.Apr.2017, 07:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pet činjenica za današnji dan, 22. april

Redakcija portala BKTVNews izdvojila je najznačajnije činjenice koje su obeležile vreme iza nas, a kojih ćemo se sa znatiželjom sećati svake godine na današnji dan.

Pre nego što je postao pisac, Servantes je bio vojnik. U bici kod Lepanta ostao je bez ruke. U zatvoru u Valensiji, gde je zatočen zbog pronevere, napisao je prva poglavlja svog dela "Don Kihot", objavljenog 1605. godine pod naslovom "Oštroumni vitez Don Kihot od Manče". U njemu je Servantes genijalnim humorom >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << i satirom kritikovao feudalno društveno uređenje Španije i razobličio inkviziciju. Bio je to prvi realistički roman španske  književnosti kojim se pisac obračunava sa prevaziđenim svetom viteških romana. Don Kihot je postao jedan od najpopularnijih likova svetske literature, a roman je preveden na gotovo sve svetske jezike. Servantes je napisao još oko 30 drama, zbirku pripovedaka "Uzorne priče", iz koje je poznata novela "Ciganka", zatim "Osam komedija i osam međuigara", a pred smrt  roman "Radovi Persilesa i Sigismunde", koji se smatra njegovim književnim zaveštanjem.

Rodonačelnik nemačke klasične filozofije, Kant je završio studije matematike, filozofije i prirodnih nauka. Doktorirao je filozofiju, predavao logiku, metafiziku, etiku, fiziku i matematiku na Univerzitetu u Kenigsbergu. Kantovo učenje ima tri suštinska obeležja: "kopernikanski obrt", "kriticizam" i "primat praktičnog nad teorijskim umom". Njegova najpoznatija filozofska dela su: "Kritika čistog uma", "Kritika praktičnog uma" i "Kritika moći suđenja", kao i delo "Opšta istorija prirode i teorije neba". U ovom poslednjem izneo je hipotezu o prirodnom postanku Zemlje i drugih nebeskih tela. Kantova "kosmogenijska hipoteza" jedna je od prvih naučnih hipoteza o postanku vasione i pominje se, sa nešto kasnijom Laplasovom hipotezom, koja objašnjava postanak samo Sunčevog sistema.

Vladimir Iljič Uljanov Lenjin je bio ruski revolucionar, državnik, filozof i publicista; predvodnik Oktobarske revolucije 1917. u Rusiji; osnivač prve Komunističke partije i Kominterne; utemeljivač Ruske Sovjetske Federativne Socijalističke Republike i Sovjetskog Saveza.[1] Za vreme njegove vlasti Ruska Imperija je raspuštena i zamenjena Sovjetskim Savezom, jednopartijskom socijalističkom državom; industrija i druge privredne grane su nacionalizovane i uvedene su široke duštvene reforme. Njegovi teorijski doprinosi marksističkoj misli su poznate kao lenjinizam, koji zajedno sa marksističkom ekonomskom teorijom se zajedno naziva marksizam-lenjinizam. Umro je 1924.



Jehudi Menjuhin jedan je od najvećih violinista 20. veka. Sa pet godina počeo je da uči violinu u San Francisku, a nastavio u Parizu i Bazelu. Čudo od deteta, afirmisao se kao jedan od najvećih violinista današnjice. Čuvene su njegove sonate, interpretacije Bahovih kompozicija, kao i zanimljiv nekonvecionalni repertoar. Bio je počasni doktor 27 uglednih svetskih univerziteta i dobitnik brojnih nagrada. Pisac je popularne autobiografije "Nedovršeno putovanje". Godine 1963. godine, u Sariju, u Velikoj Britaniji, osnovao je školu za talentovane mlade violiniste.

Dan sećanja na žrtve holokausta, genocida i drugih žrtava fašizma u Drugom svetskom ratu, je državni praznik u dan sećanja u Srbiji, koji se obeležava svake godine 22. aprila i koji je posvećen sećanju uglavnom na Srbe, ali i Roma i Jevreje, istradale u masovnim zločinima tokom Drugog svetskog rata u nacističkoj tvorevini Nezavisnoj Državi Hrvatskoj i u okupiranoj Jugoslaviji.

Taj datum je svesno izabran, zato što su u noći između 21. i 22. aprila 1945. godine dve grupe od više od 1.000 zatočnika pokušale proboj iz ustaškog koncentracionog logora Jasenovac, tačnije iz Logora Donja Gradina i Logora Kožare, u NDH, a od kojih se spasilo samo oko 100.

Nastavak na BKTV News...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.