Pet činjenica za današnji dan, 06. avgust

Izvor: BKTV News, 06.Avg.2017, 07:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pet činjenica za današnji dan, 06. avgust

Redakcija BKTVNews za vas je izdvojila najzanimljivije događaje i činjenice vezane za današnji dan, koje moraju da budu sačuvane od zuba prošlosti.

1. Dositej Obradović prešao iz Zemuna u Beograd

Srpski prosvetitelj i reformator (svetovno ime Dimitrije), prešao je, za vreme Prvog srpskog ustanka, na današnji dan 1807. godine iz Zemuna prešao u Beograd. Mnoštvo stanovnika grada došlo je na pristanište da ga dočeka, a topovi sa gradskih zidina su objavili >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << dolazak Dositeja, koji je ubrzo otpočeo veliki prosvetiteljski posao u oslobođenoj Karađorđevoj Srbiji. Dositej se od početka ustanka stavio u službu srpskih ustanika: prvo je skupljao priloge za njih, a potom je obavlja poverljive misije između ustanika i Rusije. Kao najprosvećeniji i najučeniji Srbin svoga vremena, postao je prvi srpski ministar prosvete, organizovao je škole, mirio i savetovao ustaničke vođe, a bio je i Karađorđev lični sekretar i savetnik.

2. Objavljena prva prognoza vremena u Srbiji

Milan Nedeljković, osnivač Astronomske i meteorološke opservatorije u Beogradu objavio u "Srpskim novinama" prognozu vremena za 6. avgust 1902. godine. Glasila je: "Toplo i suvo vreme sa mestimičnim nepogodama (grmljavinom), praćenim kišom. Ovo važi za 24 sata." Nedeljković (1857-1950) je bio prvi srpski astronom, školovani meteorolog, matematičar, fizičar, seizmolog, profesor... Na školovanju u Parizu, stekao je šest diploma: matematičkih nauka, fizike, astronomije, meteorologije i precizne mehanike; osposobio se za praktičnu primenu znanja iz meteorologije, astronomije i primenjene fizike i ovladao seizmološkim, geodetskim i merenjima geomagnetizma. Kolektiv Velike škole zaključio je da je Nedeljković stekao više znanja, nego što je potrebno za profesora astronomije i meteorologije i preporučio ga "za podizanje beogradske opservatorije i meteoroloških stacija u Srbiji. Te ustanove potrebne su našoj katedri, ali i našoj nauci i domovini, zarad njenog razvijanja i ugleda među kulturnim narodima."

3. Napoleon ukinuo Sveto rismo carstvo nemačke nacije

Na današnji dan 1806. godine Napoleon Bonaparta je i formalno ukinuo Sveto rimsko carstvo nemačke nacije. Habzburški vladari, koji su vekovima nosili titulu vladara (cara) te države, osnovane još 962. od strane Otona I, prethodno su ustanovili Austrijsko carstvo, spojivši nasledne zemlje Habzburga pošto ih je Napoleon istisnuo iz drugih Nemačkih zemalja.

4. Rođen čovek koji je otkrio penicilin

Godine 1881. rođen je engleski mikrobiolog Aleksander Fleming, koji je 1928. iz gljive Penicilium notatum izolovao prvi antibiotik penicilin. Otkriće nije korišćeno do Drugog svetskog rata, kada su ga britanski fiziolog i biohemičar Ernst Čejn i australijski lekar Hauard Flori primenili u lečenju infekcija. Fleming je 1945. sa njima podelio Nobelovu nagradu za medicinu.

5. Bačena atomska bomba na Hirošimu

Američki bombarder B-29 "Supertvrđava", pod imenom "Enola Gej", bacio je uranijumskuatomsku bombu na Hirošimu 6. avgusta 1945. godine, po naređenju predsednika SAD Harija Trumana. Bomba nazvana "Mali dečak" (Little Boy), težine 4 tone i dužine 3 metra, pretvorila je japanski grad u pepeo. Pri visini od 9.450 metara "Enola Gej" je, u 8.15, izbacila bombu koja je eksplodirala na visini od 580 metara. U jednom trenutku poginulo je oko 140.000 ljudi. Temperatura na tlu u blizini središta eksplozije dosezala je i do 5.000 stepeni Celzijusa. Snažni udarni talas vetra, brzine 800 km/čas, i plamene oluje uništili su gotovo sve unutar 13 kvadratnih kilometara gradskog područja. Eksplozija je proizvela vreli pečurkasti oblak prašine i krhotina visok 15.250 metara, koji se video i sa udaljenosti od 560 km. Posledice dejstva atomske bombe prisutne su decenijama posle eksplozije: ranjeni umiru od leukemije nastale zbog atomskog zračenja, a na deci ozračenih roditelja uočene su genetske i patološke promene. Kritičari tvrde da nije bilo vojno-strateških razloga za upotrebu atomske bombe, navodeći da je tim činom učinjen jedan do najvećih ratnih zločina u istoriji.

Nastavak na BKTV News...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.