Ovo otkriće je najbolji trenutak u mojoj naučnoj karijeri

Izvor: B92, 26.Avg.2017, 10:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Ovo otkriće je najbolji trenutak u mojoj naučnoj karijeri"

Naučnici prognoziraju kišne oluje čvrstih dijamanata na Uranu i Neptunu.

Kako naučnici tvrde, u atmosferi tih planeta postoje velike količine ugljenika u kristalnom obliku. Tokom oluja metan se pretvara u čađ koja se stvrdnjava formirajući komadiće ugljenika, a zatim i dijamente.

Dijamanti nakon toga dospevaju do tečne površine i kale se u užarenom jezgru. Ipak, to niko nije mogao sa sigurnošću da potvrdi, sve do sada.

U studiji koja je ove nedelje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << objavljena u časopisu Nature Astrophysics naučnici ističu da bi mogli da proizvedu kišu dijamanata koristeći posebne plastične i laserske uređaje.

"Do sada su istraživači samo mogli da pretpostave da se na ovim planetama formiraju dijamanti“, ističe Dominik Kraus fizičar nemačkog istraživačkog centra Helmholc Drezder Rozendorf.

"Kada sam video rezultate poslednje eksperimenta, shvatio sam da je to jedan od najboljih trenutaka u mojoj naučnoj karijeri“.

Naučnici su i ranije pokušavali da dođu do ovih saznanja, ali su nailazili na probleme poput velikog pritiska u blizini jezgra.

Kraus i njegove kolege koristili su dve vrste lasera, jedan optički i jedan sa Iks zracima kako bi proizveli ondulaciju. Talasi su zatim sprovođeni kroz polistiren koji se sastoji od vodonika i ugljenika, kao i Uranov i Neptunov okean.

"Prvi manji i slabiji talas zamenio je jači“, rekao je Kraus u saopštenju za medije. Kombinacija dva talasa stvorila je jak pritisak, a zatim i temperaturu od 8.500 stepeni. U tom trenutku dijamanti počinju da se formiraju.

Proces je trajao deo sekunde, a dijamanti nisu bili veći od jednog nanometra. Kraus veruje da su dijamanti koji se fotmiraju na Uranu i Neptunu veći, dok proces u kome nastaju mnogo duže traje, piše Washington post.

Naučnici ističu da će se laserima omogućiti čistija proizvodnja i lakša kontrola.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.