Izvor: B92, 22.Dec.2018, 15:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ovako bi izgledala bašta na Marsu FOTO / VIDEO

Izgled bašte se temelji na slikama koje im je poslala kamera iz svemirske letelice. Sve je isto kao na Marsu, do najsitnijeg kamenčića i zrna peska.

I dok svi nestrpljivo čekaju da InSight ispruži svoju robotsku ruku i postavi prve naučne instrumente na Marsu, NASA-ini inženjeri su nešto slično već uradili ovde, na Zemlji, piše nasa.gov.

Naime, oni u Jet Propulsion laboratoriji u kalifornijskoj Pasadeni već danima intenzivno koriste koriste dvojnika NASA-inog >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << marsovskog rovera Curiosity. Ovo vozilo, nazvano ForeSight, omogućava naučnicima da ispitaju sve mogućnosti pre nego što InSight započne sa ozbiljnim radom na Marsu.

Inženjeri JPL-a za tu su priliku čak su izgradili pravu marsovsku baštu, utemeljenu na slikama koje im je poslala kamera iz svemirske letelice. Pod su posuli 'marsformingom', specijalnim šljunkovitim materijalom koji izgledom podseća na stenje, kamenje i pesak sa Marsa.

Trebala su im četiri sata da stvore Mars na Zemlji

Sloj visok deset centimetara posut je po podu da bi što više podsećao na uslove u kojima deluje InSight. Pomoću naočara za proširenu stvarnost inženjeri su uredili teren potpuno nalik onom na Marsu. Trebala su im četiri sata da do najsitnijeg detalja repliciraju marsovski krajolik usred Kalifornije.

Ekipa je bila spremna na razna neprijatna iznenađenja, poput velikih stena, odlomljenog kamenja i strmih kosina, a srećom prve fotografije s Marsa pokazale su da je InSight sleteo na prilično ravnu površinu. To znači da je mogao slobodno da raširi sunčeve kolektore kako bi se napajao energijom. Provereno je i jesu li sve žice na sigurnom, da ne bi slučajno zapele o oštre neravnine na površini.

A da je InSight sletio samo malo dalje...

Uoči sletanja InSighta na Mars stručnjaci su strahovali od toga na kakav će teren naići. Naime, površinom planeta razbacane su stene koje je svojedobno izbacio marsovski vulkan. Srećom, tlo oko letelice prilično je ravno pa InSight može obaviti posao zbog kog je poslat u svemir, i to lakše nego što su očekivali i najveći optimisti.

Dvadesetak metara od landera proteže se polje po kom su razbacane gromade kamenja, da je InSight sleteo samo malo dalje, to bi otežalo posao i njemu i naučnicima koji u priručnom vrtu na Zemlji oponašaju uslove sa Marsa.

Koristeći Microsoftove HoloLens naočale za mešanu stvarnost, inženjeri u Kaliforniji pred sobom vide prizore koje bi zatekli na Marsu, da se slučajno nađu tamo. NASA-ini stručnjaci se već nekoliko godina koriste HoloLensima i softverom nazvanim OnSight. To im omogućava da "hodaju" po površini Marsa i donose odluke o sljedećim koracima.

Naredbe su poslane na Mars

Što se testovi realističniji, to će i njihovi rezultati biti precizniji. Poslednjih sedam dana ekipa je intenzivno manevrisala ForeSightovom robotičkom rukom, pazeći da instrumenti ne zapnu o neki kamen ili stenu. Napokon su izračunali da je najbolji položaj seizmometra tačno 1,6 metara ispred landera, a senzor topline postaviće se 1,2 metra levo od seizmomtra.

Naredbe za postavljanje uređaja odaslane su u svemir i svi u Pasadeni sad nestrpljivo čekaju da InSight na Marsu uradi ono što su mu naredili.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.